Далеко не всі косметичні засоби корисні. І, купуючи чергову баночку, слід уважно вивчити склад крему. Адже багато компонентів можуть викликати негативні наслідки, в тому числі і передчасне старіння шкіри. Розглянемо ці інгредієнти більш докладно.

1. Парабени

Парабени запобігають ріст патогенних мікроорганізмів, тому до складу косметики вони включаються в якості консервантів. Однак парабени можуть викликати алергію, пошкодження ДНК і передчасне старіння.

2. Колаген

Виробники косметики стверджують, що колаген необхідний для догляду за зрілою шкірою: він робить її більш пружною і еластичною. Однак молекули колагену дуже великі і просто не здатні проникнути до глибоких шарів епідермісу. Замість цього вони закупорюють пори, перешкоджаючи шкірному диханню. Результатом стає передчасне старіння.Єдиний вид колагену, який підходять нашій шкірі - морський колаген, молекули якого мають невеликі розміри. Однак такі молекули швидко руйнуються, тому в засобах з морським колагеном зазвичай міститься багато консервантів, які, в свою чергу, прискорюють процеси старіння.

3. Мінеральні масла 

Мінеральні масла, які є одним з продуктів нафтопереробки, роблять косметичні засоби приємними у використанні і дозволяють їм швидко вбиратися. Одночасно вони створюють на поверхні шкіру плівку, що перешкоджає газообміну.Масляна плівка утримує в шкірі вологу, що робить її більш м'якою і дозволяє домогтися швидкого косметичного ефекту. Але плівка утримує не тільки вологу, але і токсини, які прискорюють в'янення шкіри.

4. Тальк

Тальк є одним з основних компонентів розсипчастих косметичних засобів, наприклад, пудри. Частинки тальку потрапляють в пори, через що утворюються комедони і вугрі. Також тальк є абсорбентом, що витягає з шкіри вологу, що робить її більш тонкої, а значить, схильної до утворення зморшок.

5. Сульфати

Сульфати входять до складу миючих засобів, наприклад, гелів для вмивання. Сульфати руйнують природний захисний бар'єр шкіри, роблячи її більш схильною до, наприклад, впливу ультрафіолетових променів, що прискорює процес старіння. Також засоби на основі сульфатів сушать шкіру, позбавляючи її вологи і роблячи більш тонкої і схильної до появи дрібних зморшок.

Косметику слід вибирати дуже ретельно. В іншому випадку ви ризикуєте не стати більш привабливою, а, навпаки, зіпсувати власну зовнішність.