Природна вода – дар унікальний, вона містить інформацію, що накопичувалась століттями, тому що саме століттями вимірюється час, коли створювалися підземні водоносні горизонти з неповторними для кожного джерела властивостями. Далі у матеріалі читайте перелік джерел Рівненщини, з яких дозволено пити воду.

У пошуках ідеального джерела майже три тижні тому фахівці обласного лабораторного центру на своїй сторінці у ФБ запропонували своїм читачам допомогти у пошуку найпопулярніших на Рівне нщині природних джерел.

Оцінка якості води проводилась за 16 санітарно-хімічними та 3 мікробіологічними показниками: запах, смак та присмак, забарвленість , каламутність , рН, перманганатна окиснюваність , амоній, нітрити, нітрати , загальна жорсткість, хлориди , сульфати, залізо загальне, лужність загальна, магній, кальцій, загальні колі-форми, Е.Сoli, коліфаги.

Якість води оцінювалась за більш жорсткими критеріями та ширшим діапазоном показників, ніж визначені санітарними правилами і нормами для каптажів джерел.

Виходячи з отриманих результатів, джерела були розділені на три групи:
- у блакитний перелік увійшли джерела з бездоганною (за визначеними показниками) якістю води (не лише безпечної, але й з оптимальним мінеральним складом);
- зелений перелік – вода придатна для споживання, з можливими відхиленнями від стандартів, які легко коригуються (шляхом облаштування каптажу тощо);
- у червоний перелік потраплять небезпечні для користування вододжерела.

Отож, до "зеленого списку" за результатами досліджень віднесли такі джерела:

1. Джерело в с.Олександрія Рівне нського району, розташоване за залізничним переїздом, воно є єдиним з трьох (у цьому селі) із задовільною якістю питної води.

2. Джерело в с.Липки Гощанського району Свято-Успенського Липківського чоловічого монастиря

3. Джерело в с.Малі Дорогостаї Млинівського району.

4. Джерело в с.Городок Рівне нського району (біля мосту).

5. Джерело в с.Понебель Рівне нського району.

6. Джерело в с.Омеляна Рівне нського району.

7. Джерело в с.Сергіївка Рівне нського району.

І на додачу для рівнян два «зелених» міських об’єктів водокористування.

1. м.Рівне , мкр. Боярка

2. м.Рівне , мкр. Північний.

Відоме на Здолбунівщині Джерело Святого Миколая, що знаходиться у с. Гільча цікавило багатьох читачів, проте, в результаті досліджень, його не віднесли до категорії "ідеальних".

Наступну категорію джерел можна умовно віднести до "зелено-блакитних". Тобто максимально наближених до визначеного нами взірця, у порівнянні з "зеленим переліком".
Вода з джерел цього списку найбільш м'яка з досліджених, абсолютно безпечна в епідемічному відношенні. Можливо в ній і менше мінералів, ніж передбачено для показників фізіологічної повноцінності води, але ж вона і не вживається постійно. Проте приємно відрізняється від жорсткої води більшості централізованих водопроводів (у місті Вараш водопровідна вода, до речі, також м'яка). 

Список "зелено-блакитних" джерел:

1. Джерело в с. Олізарка Володимирецького району.

2. Джерело в с.Хотин Рівне нського району.

3. Джерело с.В.Межиричі Корецького району.

4. Джерело с.Гориньград-1 Рівне нського району.

Останні три джерела у списку відносяться до «блакитного переліку» та відповідають усім визначеним вимогам:

1. Джерело Св. Сергія в с.Грушвиця Рівне нського району.

2. Джерело Святої Праведної Анни в с.Онишківці Дубенського району.

3. Джерело в с.Городище Рівне нського району.

Детальний опис виміряних значень Рівне нський обласний лабораторний центр опублікував на своїй сторінці у Facebook, ці дані, можливо, і менш цікаві загалу, але стануть у пригоді всім, хто професійно цікавиться такими питаннями.

Читайте також: На Рівне нщині перевіряли джерела (ФОТО)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber