Літо радує нас достатком ягід. Практично всі вони дуже корисні і відрізняються приємними смаковими якостями. Але в кожній бочці меду є ложка дьогтю. Як справедливо зауважив 500 років тому знаменитий лікар і алхімік Теофраст Парацельс: «Все є отрута і все - ліки; те й інше визначає доза ».

Шкода ягід

Малина 

Малина має антиоксидантну дію, а що входить до її складу елагова кислота знижує ризик розвитку раку і запобігає виникненню запалень. Крім цього, вона містить велику кількість вітаміну С, калію і магнію. Шкоду малини можуть відчути на собі люди, які страждають від подагри або деяких хвороб нирок. Малина має сечогінний ефект і створює на цей орган додаткове навантаження.

Чорна смородина

Чорна смородина є справжнім джерелом вітамінів і рекордсменом за вмістом вітаміну С. У списку її корисних складових присутні вітаміни Е, D, Р, К, В, пектин, каротиноїди, ефірне масло, дубильні речовини, органічні кислоти, солі фосфору, калію і заліза.Однак вміст вітаміну К, підвищує згортання крові, може нашкодити людям зі схильністю до утворення тромбів. З великою обережністю потрібно вживати ягоду і тим, у кого спостерігається виразка або гастрит з підвищеною кислотністю, особливо в періоди загострення недуги. Здається неймовірним, але в деяких штатах США (Массачусетс, Нью-Гемпшир, Вірджинія і Мен) чорна смородина знаходиться під суворою забороною. Заборона на смачну і корисну ягоду викликана спробою зупинити епідемію грибка, який проводить частину життя на смородині і вражає соснові ліси на всій території США.

Вишня 


Своєю популярністю вишня зобов'язана прекрасного смаку і безлічі корисних властивостей. Вишня відмінно втамовує спрагу, покращує апетит і травлення, а крім того, багата вітамінами А, В1, В6, С, калієм, кальцієм, залізом, міддю, магнієм. Нашкодити вишня може тільки в тому випадку, якщо є її вживати натщесерце: кислоти в складі ягоди можуть подразнювати слизову шлунка. З обережністю варто вживати вишню людям,які страждають від підвищеної кислотності, виразки шлунка, хронічних захворювань легенів, цукрового діабету і ожиріння.

Чорниця 

Ягоди чорниці - це дивовижне поєднання смачного і корисного, вони є лідерами за кількістю флавоноїдів - речовин, що активують роботу ферментів в людському організмі. Завдяки багатому складу, чорниця благотворно впливає на серце і стінки судин, зір, кишечник і кісткову тканину. Шкода чорниці проявляється при надмірному вживанні. Вона може викликати розлад кишечника і запори. Протипоказана при алергії, захворюваннях підшлункової залози, підвищеної кислотності.

Шовковиця

Ягоди шовковиці рекомендується вживати в їжу при гіпертонії, анемії, серцевих захворюваннях. Крім того, вона корисна тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Не можна їсти багато шовковиці при діабеті. Щоб не підвищити рівень цукру в крові, бажано обмежитися однією жменею. Ягоди шовковиці відмінно знижують кров'яний тиск, тому їх з обережністю слід вживати гіпотонікам.

Експерти сходяться на думці, що вживати ягоди потрібно в помірній кількості (100-150 грам в день), при цьому необхідно враховувати протипоказання і харчуватися в цілому збалансовано! Тоді соковиті ягоди будуть приносити твоєму здоров'ю максимум користі.