Для більшості українців «суп» і «обід» - синоніми. З раннього дитинства, в сім'ї, дитячому садку, в школі нас привчають до того, що без супу не прожити. «От не будеш їсти суп, зіпсуєш шлунок - пошкодуєш тоді, що мене не слухав!» - казала, бувало, мама, коли ми відмовилися від обов'язкового першого.

Користь супів

pic

1.Після варіння в супі зберігаються корисні речовини, які руйнує жарка і інші способи теплової обробки. Однак сирі овочі в салаті все ж корисніше.

2. Суп забезпечує організму необхідний баланс рідини, що важливо для тих, хто не звик протягом дня пити достатню кількість води.

3. Перші страви мають так званий сокогінний ефект. Вони сприяють виробленню травних соків, без яких неможливе якісне переварювання їжі. Це актуально для людей зі зниженою секреторною функцією шлунка.

3. Деякі види супів (наприклад, домашній курячий суп) завдяки своєму складу позитивно впливає на імунітет, що захищає організм в сезон застуд.

4.Супи часто використовують в дієтах для схуднення як низькокалорійні, але ситні блюда.

5.Супи - це швидкий і недорогий спосіб нагодувати велику сім'ю. Можливо це послужило головною причиною їх популярності в радянській дієтології.

Міфи про корисне щоденне вживання супів.

pic

1. Супи дуже корисні людям з хворим шлунком

Насправді, якщо людина страждає від гастриту або виразки, перші страви (особливо ті, що приготовлені на м'ясному бульйоні) підсилюють процеси утворення кислоти в шлунку і погіршують самопочуття.

2. Супи засвоюються набагато простіше будь якої іншої їжі

Згідно з останніми дослідженнями, рідка перша страва значно знижує концентрацію шлункового соку, внаслідок чого процес перетравлення їжі сповільнюється. Щоб подібного не відбувалося, прихильники роздільного харчування стали відмовлятися від вживання супів, а чай або кава дозволяють собі лише через півгодини після прийому їжі.

3. Суп хороший для людей будь-якого віку, в тому числі для літніх людей.

Наваристий жирний бульйон небезпечний для людей похилого віку, як правило, страждають на атеросклероз, гіпертонію, хвороби нирок, подагру.

4. Суп.який довго варився вільний від шкідливих речовин

Це не так. Після тривалої варіння м'яса бульйон «збагачується» антибіотиками, гормонами, які застосовувалися при вирощуванні худоби. З кісток в суп потрапляють солі важких металів, канцерогени та інші шкідливі сполуки, які накопичувалися в кістковій тканині протягом життя тварин.

5. Варка дозволяє хоча б частково зберігати вітаміни в продуктах

Сьогодні фахівці більш категоричні в своїх оцінках, вони стверджують, що вже при температурі 57 градусів від корисних властивостей вітамінів не залишається і сліду. Це означає, що овочі (капусту, моркву, помідори) правильніше вживати свіжими, наприклад, в салаті.

Дієтологи не рекомендують витісняти супами з основного меню тверду їжу. Це загрожує як мінімум двома серйозними проблемами: зіпсованими зубами і розвитком синдрому ледачого кишківника.

Вирішити для себе, чи варто їсти на обід суп, можеш тільки ти сам. Але одне можна сказати точно: думка про те, що є його треба обов'язково, причому кожен день - це старий радянський міф.