Мільйони людей на нашій планеті починають свій день з чашки міцної кави. Підвищити рівень енергії, прогнати сонливість і налаштуватися на продуктивний робочий день їм допомагає міститься в каві і чаї алкалоїд кофеїн. Кількість чашок кави, яке можна випивати без шкоди для здоров'я, для кожної людини різне. Воно залежить від генетично обумовленої швидкості нейтралізації організмом кофеїну, стану печінки і серцево-судинної системи.

Корисні властивості кави

pic

У 2011-2013 році Гарвардським університетом (США) було проведено масштабне дослідження, яке виявило, що люди, щодня випивають 1-2 чашки натуральної кави без добавок, знижують ризик виникнення наступних хвороб.

1. Серцевих нападів.

2. Інсультів.

3. інфаркту.

4. Серцевої недостатності.

5. Раку.

6. Цироз печінки.

7. Хвороби Альцгеймера.

8. Хвороби Паркінсона.

9. Діабету другого типу.

Крім цього доведено, що помірне вживання натуральної кави прискорює метаболізм, підвищує працездатність, позитивно впливає на роботу травної системи і збільшує вироблення ендорфінів, гормонів щастя.

Неприємні наслідки

pic

У разі надмірного вживання кави, а також початкових порушень в роботі серця і проблем з тиском, вживання ароматної і смачної кави може бути пов'язано з неприємними наслідками.

1. Напій стимулює нервову систему. Це може привести до того, що люди з чутливими нервами починають відчувати напади дратівливості, тривожності, страждають від безсоння.

2. У великих дозах кофеїн часто стає причиною прискореного серцебиття, а в окремих випадках викликає аритмію. Зате для гіпотоніків кофеїн буде вкрай корисний: він допоможе підняти тиск до нормального рівня.

3. Що стосується таких поширених станів, як тахікардія і стенокардія, то при них від вживання кави краще відмовитися. Цей напій може тільки погіршити стан, навіть якщо негативних симптомів не було вже давно.

4. Кава стимулює виділення шлункового соку, що у людей, які страждають на гастрит і виразкову хворобу, може викликати рецидив хвороби.

5. Напій викликає застій крові в кінцівках, що може погіршити стан при варикозному розширенні вен.

Кофеїн сам по собі не завдає шкоди нашому організму. Питання лише в тому, яка кількість кофеїновмісних напоїв ми вживаємо. У наших силах знизити споживання кави до двох чашок в день або пити менше міцну каву.