Майбутні мами при надії, особливо ближче до знакової дати ПДР (попередня дата родів) постійно дослухаються до власних відчуттів: чи не почалися перейми? Саме ті перейми, які повідомляють, що малюк народиться саме сьогодні.

Давайте розберемося, як відрізнити справжні перейми від "підготовчих" або помилкових. І з’ясуємо, як діяти, якщо почались справжні перейми.

РЕПЕТИЦІЯ ОРКЕСТРУ

Є так звані «фальшиві перейми», які можуть початися і призвести до скорочення матки, але вони не стають сильнішими і проходять. Буває, що мами перечікують їх у будинку, а хтось відразу поспішає у пологовий будинок. І перший і другий варіант допустимий.

Також читайте: 8 ідей як оригінально повідомити про вагітність чоловікові, батькам і друзям

Можуть виникнути тягнучі болі в області лобка або копчика. Інколи виникають "пострілюючі" в попереку, які також виступають передвісниками швидких родів.

Однак справжні перейми мають ряд ознак:

• больові відчуття відбуваються з певною періодичністю;

• інтервали часу між переймами стають все меншими;

• перейми не вщухають, а посилюються і стають все частішими.

Якщо всі ці ознаки присутні – пора діяти!

ЗБИРАЄМОСЬ У ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК

Засікаємо час и відмічаємо частоту переймів. Коли перейми от-от почнуться, проміжок між переймами - 30-60 хвилин. На цьому етапі можна не панікувати, продовжуючи спостерігати за часом і своїми відчуттями.

Також читайте: Хрещення дитини: правила, традиції і прикмети

Коли перейми стають частішими і відчуваються вже кожні 7-10 хвилин, прийшов час збиратися в пологовий будинок, приготувати сумки і зателефонувати чоловікові або викликати таксі.

Якщо перейми стають частішими, або різко почалися з інтервалом у 2-3 хвилини - потрібно терміново викликати "швидку".

Не варто чекати початку сильних переймів, щоб їхати в пологовий будинок, якщо у вас відійшли води (або почали відходити). Ви відрізните води від звичайної сечі: відхід води неможливо контролювати або зупинити силою м'язів. Бажано, як тільки почали відходити води, підкласти під проміжність пелюшку, щоб лікар міг визначити по водам, як почуває себе малюк.

ВАЖЛИВО! Так само потрібно негайно викликати «швидку»», якщо ви помітили кров'яні виділення, відчули больові відчуття або нудоту, мігрень.

Перед від'їздом у пологовий будинок ви можете зробити наступне:

1.Перевірити документи, які необхідно пред'явити у пологовому будинку (паспорт, обмінна карта, копія лікарняного листка по вагітності - якщо потрібно);

Також читайте: Кращі сучасні дитячі книги: 3 книги для читання дітям і з дітьми

2. Провести перевірку речей для себе, маляти і для виписки (зручний халат або костюм, в якому зручно годувати малюка, бюстгальтер для годування грудьми, одноразові трусики, прокладки, одноразові пелюшки, тапочки, пляшка води без газу (0,5-1л), мобільний телефон з зарядним пристроєм, навушники.

ВАЖЛИВО! Обговоріть попередньо, чи можна взяти на пологи шоколад: цей солодкий енергетичний продукт допомагає заряджатися і підняти настрій, якщо роди затягнуться.

ПРИВЕДІТЬ СЕБЕ В ПОРЯДОК

По можливості прийміть душ, поголіть волосся в інтимній зоні (ця процедура в багатьох пологових будинках залишається обов'язковою. Якщо не встигаєте зробити це вдома, візьміть з собою станок для бриття), зніміть лак з нігтів та підстрижіть їх.

Також читайте: Що мама повинна зробити для сина? 15 цінних порад

ЛЕГКИЙ ПЕРЕКУС

Якщо перейми тільки почалися, а ви зголодніли, ви можете поїсти трохи легкої їжі (йогурт, творожок, шматочок шоколаду). На цій стадії можна їсти їжу, яка швидко перетравлюється, адже під час родів можлива нудота, і важливо, щоб їжа покинула організм до початку активної стадії родів.

Плюс до всього, якщо постане питання кесаревого розтину та анестезії, є ризик того, що вміст переповненого шлунку може "переміститися" в легені. Проще кажучи, перед пологами їмо мінімум, а от пити можна на будь-якому етапі родів.

ВАЖЛИВО! До приїзду в пологовий будинок не приймайте ніяких ліків і не робіть собі самостійно клізму!

ПРИЙМАЙТЕ ЗРУЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ І ДИХАЙТЕ

До самого початку переймів можете стояти, лежати - краще на стороні, ходити, опиратися, прийняти колінно-ліктьову позу, сидіти навприсідки. Одним словом, ваше тіло самостійно підкаже, як підлаштуватися, щоб допомогти малюку швидше знайти вихід.