У православних сім'ях, як правило, на сороковий день після народження дитини батьки замислюються про наступний важливий крок - хрещення. Чи треба це робити? А якщо треба, то як? Ці найбільш поширені запитання ми сьогодні і розглянемо.

Отже, навіщо потрібно хрещення? Власне, майже всім православним відома церковна інтерпретація важливості хрещення - очищення від первородного гріха, знайомство з Богом, захист від «нечистих сил».

Також читайте: Що мама повинна зробити для сина? 15 цінних порад

Наші предки вважали породіллю посередником між світами живих і мертвих - яви і нави. І перше, що робили відразу після народження - пов'язували на ручку немовляти оберіг, здатний на час (саме на сорок днів) обдурити потойбічних істот. Після закінчення цього терміну малюка хрестили за всіма канонами, він отримував свого Ангела-хранителя і з тих пір ставав недоступний для нечисті. Але крім захисту вищих сил, з обрядом хрещення дитина отримувала також і других батьків - хресних.

За великим рахунком, для хлопчика потрібен тільки хрещений батько, для дівчинки, відповідно, хрещена мама. Але так уже склалося, що прийнято вибирати хресних обох статей. Бути хресними батьками - велика відповідальність. І знову звернемося до стародавніх часів: в минулі роки саме хресні брали на виховання малюка, в разі, якщо з рідними батьками траплялося непоправне. Тому, вибираючи хресних для своєї дитини, перш за все, задумайтеся: кому зі свого оточення ви довіряєте настільки, що зі спокійною душею могли б віддати їм свою крихітку на виховання? Насправді, це повинні бути по-справжньому близькі люди. Бажано близькі родичі, з якими ви підтримуєте добрі і близькі стосунки.

Є цікавий звичай: якщо ваш малюк (який вже трохи підріс і почав повзати / ходити) став часто падати, попросіть когось із хрещених подарувати йому щось на ніжки. Це можуть бути тапочки, колготки, шкарпетки або щось подібне. Саме хресний власноруч повинен вибрати, купити, а потім подарувати хрещенику таку обновку. Це разюче, але тільки-но ви надягнете на малюка подарунок, він перестане падати.

Також читайте: 5 секретів, які допоможуть зберегти красу грудей після лактації

Отож, обряд хрещення у православних проводиться на 40-й день життя дитини. Пояснень цьому декілька. По-перше, молодій мамі не можна перебувати в церкві рівно 40 днів, оскільки вона вважається «нечистою» (виходячи з фізіологічних особливостей післяпологового періоду жінки). Після закінчення цього терміну, батюшка читає молитву над молодою мамою, тим самим очищаючи її.

Для немовляти ці 40 днів теж дуже важливі. У цей період організм малюка налаштовується на правильну роботу всіх своїх систем, починаючи з серцебиття і дихання, закінчуючи режимом дня. І приблизно до сороковин, коли «всі системи приходять в норму», дитину можна знайомити з навколишнім світом. Крім того, таїнство хрещення краще проводити в такому віці ще й тому, що малюк велику частину часу спить і не злякається нової обстановки і чужих людей навколо. Ще один важливий аргумент на користь хрещення на сороковий день після народження - вміння новонародженого рефлекторно затримувати дихання при зануренні в купіль під воду.

Але, зрозуміло, хрещення на сороковий день після народження не є аксіомою. Хрестити людину можна в будь-якому віці. І робити це може не тільки священик - Церква дозволяє в разі критичної ситуації матері самій хрестити малюка.

Тепер, коли ви визначилися з хрещеними батьками, саме час вирішити, де саме буде проведено обряд. Власне, ніякого принципового значення, в якій саме церкві ви охрестили малюка, не має. Головне, це повинна бути церква вашої конфесії, а велика вона чи маленька, знаменита чи ні, значення не має.

Після того, як ви вибрали церкву, необхідно зустрітися зі священиком і докладно розпитати його про потреби обряду. Натільний хрестик для малюка можна купити в самій церкві і зробити це повинен майбутній хрещений батько. При цьому бажано, щоб після хрещення, дитині хрестик був пов'язаний на стрічку, а не на мотузочку або ланцюжок.

Якщо хрестик купується в ювелірному магазині, його необхідно окремо освятити. При покупці обов'язково переконайтеся, що обираєте саме православний хрест, а не католицький: на православному хресті ноги розіп'ятого Ісуса не схрещені і прибиті двома цвяхами. У той час як на католицьких розп'яття ноги Христа пробиті разом загальним цвяхом. У храмі перед обрядом батьки отримують іконку святого, на честь якого буде названий малюк. Окремо потрібно купити хрестинну сорочку або сукню - обов'язково з м'якої тканини білого кольору. Цей наряд традиційно купує майбутня хрещена мати. Також нею дарується крижма - біла ажурна пелюшка (рушник), в яку загортають немовля. Цю річ потім необхідно зберігати протягом усього життя хрещеного.

Також читайте: Пюре з гарбуза та яблук для прикорму: корисне меню для новонароджених

Можна ще придбати спеціальний мішечок, де будуть зберігатися зрізані під час хрещення пасма дитячого волосся. До слова, з давніх-давен існує повір'я: щоб у малюка життя було чисте і бурхливе, щоб він ріс доброю людиною і щоб не було на його життєвому шляху перешкод, зрізане під час хрещення волосся, слід опустити у відкриту чисту швидку воду.

В день хрещення хрещеним і гостям краще приїхати в храм заздалегідь. Так вони швидше налаштуватися на потрібний лад, а священик прочитає з ними певні молитви. Для обряду хрещення одяг дорослих не повинен бути яскравим. Жінкам краще одягнути довгу спідницю, а на голову - хустку або шаль.

На початку обряду хрещення по традиції дівчинку тримає на руках хрещений батько, а хлопчика - хрещена мати. Після обмивання вони обмінюються: тепер дівчинку тримає хрещена, а хлопчика - хресний. Малюк на час проведення обряду не повинен бути одягнений. Іноді священики вимагають зняти навіть підгузник.

Тривалість обряду православного хрещення не перевищує години. Після завершення, священик з дитиною на руках тричі обходить купіль. Якщо хрестили хлопчика, його ще вносять у вівтар; дівчинку священик схиляє перед іконою Божої матері.

По завершенні обряду всі їдуть відзначати хрестини. На святковому столі обов'язково повинні бути солодкі пироги, каша з цукром, молоком і маслом або солодкий крупеник (запіканка з крупи) з ягодами і фруктами.

В якості подарунка, хресні батьки повинні подарувати похреснику такий подарунок, який стане в нагоді йому в майбутньому. Це може бути як набір столового срібла, так і невеликий накопичувальний депозит. Іншим гостям у виборі подарунка ніяких суворих обмежень немає. Вони можуть дарувати все, що захочуть - іграшки, одяг, срібні прикраси.