З 1 вересня набули чинності нові Державні будівельні норми, які запроваджують обмеження на висотність будинків, будівництво у зелених зонах та щільність забудови. Крім того, запроваджуються нові норми будівництва доріг та їхньої безпеки.

Зокрема, новими правилами вперше запроваджуються обмеження на кількість поверхів залежно від того, у якому населеному пункті будують об'єкт. Для сіл можливою буде лише садибна забудова, для містечок у менше 50 тис. мешканців - максимально дозволено 9 поверхів, до 100 тис. - 16 поверхів.

Крім того, в Україні запрацював механізм будівельної амністії незаконно побудованих споруд, які були побудовані без дозвільних документів.

Головна умова - щоб вони відповідали цільовим призначенням земельної ділянки, будівельним нормам і пройшли технічне обстеження.

На телеканалі "Рівне 1" в прямому ефірі програми "Без Цензури", гостем студії був Ігор Мічуда - Начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівне нській області.

Він поділився з глядачами, які документи потрібні для узаконення самобуду і як швидко їх можна зібрати.

"Подається один примірник заповненої декларації, звіт про проведення технічного обстеження, а також засвідчені в установленому порядку копії: копія документі що засвідчує право власності чи користування земляною ділянку відповідного цільового призначення, технічний паспорт з відміткою про проведення технічного обстеження, технічний паспорт складений до 31 серпня 2018 року. Заяву підписують також співвласники земельної ділянки, якщо вони є. Подається через ЦНАП." , - розповів на ефірі пан Мічуда.

Крім того, місце розташування об'єкта має бути погоджено місцевим органом містобудування та архітектури.

Заява буде розглянута протягом 10 робочих днів, після чого буде прийнято рішення про прийняття об'єкта в експлуатацію.

При цьому штрафні санкції за самовільне будівництво і експлуатацію таких об'єктів до власників/користувачів земельних ділянок застосовуватися не будуть, підкреслюють в ДАБІ.

Щодо незаконних будівництв, то Ігор Мічуда зазначає, що на даний момент неможливо сказати точно скільки їх нараховується.

"Наприклад по багатоповерховим будинкам, то на даний момент скасували декларацію на вулиці Семена Скларенка, 4, колись на Ніла Хасевича бо скасували спочатку містобудівні умови й обмеження, потім людина не виправила не взяла нові і на даний момент скасовано декларацію. У нас було дуже багато питань по Струтинській, 13 але вони виграли суд згідно рішення ДВС. Хоча суди до сіх пір продовжується." - говорить пан Мічуда.

Отже, для власників самобудів площею до 300 кв. метрів вигода очевидна. Як відомо, незаконний об’єкт не можна продати, обміняти або передати в спадщину. Неможливо провести в такий будинок газ і воду. Узаконивши свою нерухомість, рівняни зможуть вільно нею розпоряджатися. Втім, держава без вигоди також не залишається. Як тільки самобуди потраплять до реєстру, їх власники почнуть платити податки. Оплачувати податок належить згідно з квадратурою.

Нагадаємо, що власники, які володіють будинком площею понад 120 кв. метрів, є платниками податку на нерухомість.