Нагадаємо, 16 серпня, до поліції надійшли матеріали щодо ((http://www.rivne1.tv/news/93633)(спалаху інфекції після святкування весілля)) в одному із кафе села Дружба.

За результатами епідеміологічного розслідування спалаху харчової токсикоінфекції встановлено, що збудником, що спричинив отруєння людей, які були на святкуванні весілля в с. Дружба Радивилівського району, стала сальмонела ентерітідіс.

Причина виникнення спалаху - вживання торту домашнього приготування забрудненого сальмонелою.

Обставинами, що сприяли поширенню інфекції були недотримання особистої гігієни та технологічного процесу приготуванні їжі у кафетерії с. Дружба. Ймовірне джерело інфекції - носій, яка мала контакт з кулінарними виробами.

Як вже повідомлялось, з 14 серпня 2018 р. в інфекційне відділення Радивилівської районної лікарні з ознаками харчової токсикоінфекції почали поступати хворі, які святкували весілля 12.08.2018 року в кафетерії с. Дружба.

Було госпіталізовано 15 осіб, з них 4 дітей, ще 1 хворий лікувався амбулаторно. Всього захворіло 16 людей, з них 4 дітей. Всім хворим виставлений заключний діагноз - сальмонельоз. Діагноз підтверджений лабораторно.

Бактеріологічно обстежено 48 осіб, з них 16 хворих. На мікробіологічне дослідження відібрано 9 проб харчових продуктів, 2 проби питної води та 44 змивів з об’єктів довкілля. У хворих, носія та з торта домашнього приготування, який вживали всі захворілі, виділено Salmonella enteritidis.