Попелиця вважається серед дачників одним із найзлісніших шкідників. На наших ділянках ми зустрічаємося з багатьма її видами. (*Зелена попелиця*) облюбувала плодові дерева й кущі, троянди, хризантеми; (*чорна*) - садову волошку і бобові; (*бавовняна*) - огірки й баштанні культури, а (*геліхризова попелиця*) шкодить кісточковим породам (особливо сливі), червоній конюшині та бурачниковим…

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА ПОПЕЛИЦЯ?

Листова попелиця швидко послабляє молоді рослини, висмоктуючи їх клітинний сік. Одночасно вона виділяє ще й отруту, через яку листя скручується, деформується і відмирає, пагони зупиняються в рості, верхівки викривляються. Солодкі виділення - відходи забруднюють листяну поверхню, порушують нормальну життєдіяльність рослин.

До того ж, через слину попелиця здатна заражати рослини шкідливими вірусами, що може привести до великих ушкоджень, особливо в садах або професійних розаріях. Коли колонії попелиці стають занадто великими, листя й молоді пагони зсихають і гинуть. Найбільшу шкоду попелиця наносить молодим саджанцям плодових дерев.

Боротися з попелицею надзвичайно складно: розмножується вона стрімко і безупинно. Тому треба постаратися позбутися її швидше, чим вона позбавить нас урожаю.

ЩО ВАРТО ВРАХУВАТИ В БОРОТЬБІ З ПОПЕЛИЦЕЮ?

Перш ніж кинутися на ворога, нам потрібно зрозуміти, «звідки у цієї проблеми ноги ростуть», щоб правильно, з розумом підійти до боротьби зі шкідником.

1. Де й чому з'являється попелиця?

Попелиця харчується соком рослини, протикаючи її шкірочку своїм хоботком. Старе тверде листя їй «не по зубах», їй потрібні найніжніше молоденьке листя і бутони. Виходить, імовірні місця поразки - найбільш молоді частини рослин. Простіше кажучи, верхівки кущів і нижній бік листочків. Тому наше завдання - захистити молоді пагони та листя.

2. Як з'являється попелиця на рослинах?

Її найчастіше переносять мурахи. Їм потрібний солодкий сироп, який попелиця дає, харчуючись соком рослини. Тому мурахи будуть безупинно доставляти на молоді листочки все нових і нових сокопийць. Мало того, будуть ще й захищати їх від усіх ворогів. Тому наше завдання - розлучити їх, перепинити мурахам доступ до попелиці.

3. Хто зможе допомогти нам у боротьбі проти попелиці?

У попелиці є багато природних ворогів - як комах, так і птахів. До того ж, є й рослини, яких попелиця буде уникати. Тому наше завдання - знайти способи привернути до боротьби цих друзів-помічників.

4. Чи всі методи боротьби підійдуть?

Тому що колонії попелиці завжди численні, вони вражають безліч рослин, і обробки доведеться проводити неодноразово, використання хімічних препаратів неминуче приведе до того, що земля й рослини, наситивши отрутами, рано чи пізно перешлють усі їх прямо в наші організми. Тому наше завдання - знайти ті методи боротьби, які не будуть убивати нас самих.

А методи ці є, і їх стає усе більше, тому як ні науку, ні дачну народну творчість зупинити неможливо.



боротьба з попелицею

ЗОЛЬНО-МИЛЬНІ Й МИЛЬНІ ОБПРИСКУВАННЯ

Мильні промивання й обприскування - другий (після звичайного змивання попелиці з рослин струменем води) нескладний метод боротьби. Він не вимагає особливих витрат і зусиль: вода в будь-якому господарстві є, а господарське мило не складно натерти на тертці.

Рецепти:

- 300 г господарського мила на 10 л води. Можна замінити рідким милом, тоді необхідно всього 125 мл на 10 літрів води.

- 100 г дьогтьового мила розвести в 10 л вoди.

- 250-300 г попелу кип'ятити в 10 л води 30 хвилин; перед обприскуванням можна додати 40 г мила, а можна промивати рослини і просто попельним розчином.

РОСЛИННІ НАСТОЇ ТА ВІДВАРИ

Незважаючи на те, що рослинні настої та відвари не є хімікатами, не можна випускати з уваги те, що вони

- у сильних концентраціях можуть викликати опіки у рослин;

- можуть бути небезпечними не тільки для попелиці, але й для інших комах;

- принаймні деякі з них отрутні для людини.

Тому використовувати такі препарати потрібно «з розумом», дотримуючи заходи безпеки, рецептуру та правила застосування:

- будь-які розчини перед першим використанням необхідно спочатку перевірити на обмеженій ділянці і лише потім, переконавшись в ефективності засобу, застосовувати на всій ділянці;

- плодові культури можна обробляти відварами і настоями в період бутонізації, відразу після цвітіння і не пізніше чим за 14-40 днів до збору врожаю;

- ягідні культури обробляти настоями рекомендується до цвітіння і після того, як ягоди прибрані;

- овочеві культури останній раз обприскувати настоями трав можна не пізніше, чим за місяць до зняття плодів.

Дотримуючи ці нехитрі правила, ви й попелиці нанесете непоправну втрату, і собі не нашкодите.

А ось найбільш вдалі рецепти рослинних настоїв від попелиці, які пропонують наші дачники:

- 30-35 г здрібнених головок ріпчастої цибулі (можна додати й цибульної лушпайки) настояти в 1 литрі води 5 годин. Додати 4-5 г господарського мила. Процідити. Довести об'єм настою до 1 літра.

- 200 г здрібнених головок часнику настоювати 4-5 діб в 1 л вoди під кришкою. Застосовувати в концентрації 25 мл настою на 10 літрів води.

- 100 г сухої трави і суцвіть ромашки аптечної настоювати 12 год. в 1 л води. Обприскувати в концентрації 1:3 з додаванням мила з розрахунку 4 г на 1 л розчину.

- 400 г листя і 200 г коренів квітучих кульбаб настоювати 3-4 години на 10 литрів води.

- 1 кг хвої сосни звичайної настоювати протягом 7 діб в 4 л води. Перемішувати раз на добу. Обприскувати в концентрації 1:1.

- 100 г сухих кірок будь-яких цитрусових залити 1 л теплої води, настоювати 3 доби.

- 1 кг бадилля картоплі (брати тільки здорове, не ушкоджене хворобами!) подрібніти і настоювати в 10 литрaх води 3 години.

Відвари з трав володіють інсектицидними, фунгіцидними й антифідaнтними властивостями й дуже ефeктивні в боротьбі з комахами-шкідниками.

1 кг сухої трави деревію звичайного (зібраної на початку цвітіння) витримувати на водяній бані 30-40 хвилин в 2 л води. Довести об'єм відвару до 10 літрів і витримати в темному місці не менше 2-х діб.

100 г свіжих стручків перцю кип'ятити не менше години в 1 л води в закритому посуді. Настоювати 2 доби, перець розтерти, розчин процідити. Для oбприскувaння концентрат розбавити 1:10, додати 40 г мила на 10 л розчину.

Не менше ефективно діють відвари із щитовника, полині, пижма й ревеню.

РОСЛИНИ-СОЮЗНИКИ В БОРОТЬБІ З ПОПЕЛИЦЕЮ

Нашими союзниками в боротьбі з попелицею виступають садові рослини. Своїми фітонцидами (летучими пахучими речовинами) вони відлякують попелицю. Це трави, що мають яскравий запах, - чорнобривці й коріандр, цибуля і часник, м'ята й фенхель, гірчиця й базилік, ромашка далматська й піретрум, а також лаванда. Такі рослини рекомендують посадити ближче до культур, що захищаються, - по краях грядок, у міжряддях або невеликими острівцями.

КОМАХИ І ПТАХИ - ПРИРОДНІ ВОРОГИ ПОПЕЛИЦІ

Найбільш зручний спосіб боротьби - добитися того, щоб з ворогом упорався хтось інший. Цим «іншим» можуть стати ті комахи, які харчуються попелицею: журчалки, сонечка (їх личинки – головні вороги попелиці), мухи-сурфіди, золотоглазки, щипавки, наїзники, жужелиці, деякі оси (Aphidius), хижі клопи.

Щоб привернути корисних комах, у саду висаджують моркву, петрушку, кріп та інші пахучі трави.

Для заманювання на ділянку журчалок радять посадити маргаритки. Журчалки не знищують попелицю, вони харчуються пилком маргаритoк. А от личинки мух-журчалок у великих кількостях поглинають попелицю, яка перебуває поблизу.

Жужелиці виберуть пасльонові й амарант, а золотоглазка віддасть перевагу для розмноження прохолодним тінистим місцям, покритим заростями папороті.

Можете розставити в саду квіткові горщики з деревною стружкою - у них зможуть поселитися щипавки, які також не проти поласувати попелицею.

Крім того, личинки сонечок і золотоглазок можна придбати в спеціалізованих садових центрах, а потім випустити на своїй ділянці.

Що особливо радує, - попелиця є об'єктом здобичі для багатьох дрібних птахів. Вони годують нею своїх пташенят. Охоче поїдають попелицю: горобці, синиці, корольки, кропив'яники, малинівки-зорянки, коноплянки.

Щоб привернути цих птахів, на дачній ділянці можна вивісити шпаківні (і годівниці), розставити ємкості з водою - словом, зробити так, щоб птахи захотіли сюди прилетіти.

Але! Якщо ви вже вирішили привертати на допомогу корисних комах і птахів, вам доведеться повністю відмовитися від використання на ділянці отрутохімікатів!

Ось далеко не повний перелік тих засобів, які ми можемо застосувати в боротьбі із цим маленьким шкідником-паразитом - попелицею.

Джерело