Про реформи у нашій країні прийнято говорити. Часто саме на цьому говорінні усе впровадження й завершується. Однією з найбільш вдалих реформ нині вважають поліцейську. Реформа децентралізації поки до неї не дісталася, хоча деякі зрушення у її впровадженні таки є. Як реформа впроваджується на Рівненщині? Чи такий вже солодкий шмат пирога відхопили ті, хто вже встиг утворити ОТГ? Та як, власне, об’єднуються громади на Рівненщині?

«Закрита» реформа

Село Бабин Гощанського району одне з перших взялося впроваджувати реформу у себе. Бабинська об’єднана територіальна громада – серед перших п’яти утворених на Рівне нщині . Тут, кажуть, відчули всі обіцяні урядовцями блага: гроші, добровільність, демократія. І справді, при формуванні громади ніхто нікого силою не заганяв, а першопрохідці – завжди знімають вершки. Ще б тільки уміли їх їсти й не заляпатись.

Так, власне, не сталося: на посаду голови ОТГ обрали нового керівника, чекали від держави фінансування. Й отримали разом із грошима – скандал про нераціонально використані гроші й занадто дорогі комп’ютери для школи.

За тим – іще один іміджевий промах: у дослідженнях проведених ГО «Атикорупційний моніторинг», саме Бабинська ОТГ на одному з останніх місць по відкритості і прозорості роботи, на запити не відповідають, на навчання не приїжджають, з активістами не спілкуються.

Місцеві запевняють: то все наклепи, бо ж досі з усіма подібними «відкритостями» справи не мали, тому спершу нехай активісти навчать, а там, дивись, ми підтянемось.

Поміж тим, Бабинська ОТГ насправді унікальна для Рівне нщини. Адже саме до неї прагне приєднатися іще одна сільська рада – Городоцька. А тут почалися найцікавіше, бо на сільраду вже накинуло оком потенційна інша ОТГ, яка має об’єднати усі села району, які залишилися. Місцеві проти, а от районна влада – за. Тож усіма можливими і неможливими методами впливу намагається на процес впливати. Поки без результату для себе, але й затягуючи перше на Рівне нщині приєднання сільради до вже утвореного ОТГ.

Ні вашим, ні нашим

Білокриницька сільська рада від Бабина у кількох кілометрах. Але у питанні впровадження реформи відстала значно. Тут про об’єднання громад тільки й чули. До того ж те, що повинні приєднатися до Квасилова – селища поміж двома містами Рівним і Здолбуновим. Захвату від того нема: де ми, а де ваш Квасилів? Задумалися про приєднання до Рівного. Мовляв, недалеко, інфраструктура дозволяє, чимало людей саме в обласному центрі працює, і діти у міських садочках-школах вчаться. Та й місто ніби готове маршрутку пустити до Білої криниці після об’єднання. Та тільки одна біда: ані Квасилів, передбачений перспективним планом, ані бажане Рівне жодних кроків до утворення однієї ОТГ не роблять.

Тож Біла криниця вже веде перемовини із наближеними сільськими радами – Шубківською та Городищанською про утворення свої територіальної громади з центром не десь, а у себе. А чому ні? Реформа рухається, то чого чекати з моря погоди?

Найбільші, але не єдині

Села Зоря, Оржів та Клевань одні з найбільших у Рівне нському районі. Перспективним планом їх, а також іще дві невеликі сільські ради, об’єднали у одну потужну громаду. Щоправда на практиці місцеві не зуміли поділити «булаву управління». Після численних торгів, де ж буде центр новоутвореної громади, населені пункти розійшлися кожен у свою сторону. Зоря, бажаючи залишити за собою верховенство, заговорила про об’єднання з Радухівською сільрадою. А Клевань та Оржів кілька разів налагоджували і припиняли домовленості про об’єднання разом із Жобринівською сільрадою. Нині триває чергова стадія перемовин, за якою знову визначають – де ж буде центр. Поки, ніби, у Клевані…

Масла у вогонь підливають й різноманітні чутки. Мовляв, саме районна влада прагне загальмувати усі процеси, аби врешті таки «запхати» усі села району в одну громаду. Тож на місцях усі кроки стараються робити максимально публічними, щоб не зірвалася ідея «добровільності реформи об’єднання»…

Гальмування чи вичікування?

У Здолбунівському районі досі не утворено жодної громади. А районний центр – місто Здолбунів – і взагалі направило лист, про те, що ми цілком самодостатні й не хочемо нікого до себе приєднувати, якщо можна – ми самі собі ОТГ.

Та не все так сумно, адже іще у 2015 році в районі могла утворитися чи не перша ОТГ в області, домовленості вже були, рішення, наче теж, аж раптом керівники сілких рад… передумали. Так процес на тому і загальмувався.

Щоправда експерти з децентралізації не настільки категоричні у висновках. Кажуть, якщо врахувати усі можливі фінансові зміни, то потенційні громади можуть і не вижити… Тож позиція необ’єднання – це, можливо, не так гальмування процесів, як вичікувальна позиція – що нам запропонують далі, як законодавець і урядовець діятимуть у майбутньому.

Як триває впровадження реформи з децентралізації на Рівне нщині читайте згодом на www.rivne1.tv.

*Матеріал створений на основі прямих ефірів проекту «Голос громади» на «Рівне 1»