"Чому я досі незаміжня?" - над одвічним жіночим питанням, яке набуває популярності у соціальних мережах, розмірковує психолог Олена Любченко (ведуча і психолог "Одруження наосліп").

Питання залишається актуальним вже століттями. Психолог зазначає, причини ситуації здебільшого типові та всебічно вивчені, передає ТСН.

1. Низька самооцінка. Нескінченне вишукування в собі недоліків і стійка впевненість у тому, що їх неможливо позбутися. Переконаність, що "таку полюбити не можна, але щось потрібно робити". І, як наслідок, відвідування всіх дивних семінарів кітч-психологів, які пропонують "розвивати жіночність", "ставати Богинею", "прокачувати сексуальні чакри", "вивчати способи задоволення чоловіків (із використанням муляжів та імітаторів) і, нарешті, "приборкати чоловіка класу ЛЮКС"! Самооцінка від усього цього підвищується не дуже, але кругозір змінюється, гроші витрачаються, самотність заміняється веселою компанією, а картина світу стає все химернішою.

2. Песимістичний погляд на світ. Це популярна життєва філософія, коли жінка переконана, що не тільки у неї купа недоліків і все не так, але ще і "всі чоловіки - козли, половина з них - алкоголіки", "всі хочуть тільки одного, а серйозних стосунків - ніхто" і, нарешті, "нічого доброго з усього того не вийде!". У такої жінки будь-які стосунки руйнуються, не розпочавшись, а якщо почалися - приречені на провал! Світогляд - це те, що будує і скеровує наше життя, програмує його події. Німецькі вчені, які досліджували звички жінок, що перебувають у щасливих стосунках, з'ясували: у них всіх є дуже важлива здатність фокусуватися на позитивних рисах коханого, стосунків, ситуації та їх підкреслювати.

3. Невдалий досвід стосунків. Коли через недосвідченість, наївність, заради експерименту або щоб почати жити самостійно і швидше піти від батьків жінка набуває не дуже вдалий досвід стосунків. І після нього тікає від нових взаємин. Чимало молодих жінок не бачать, що застрягли в ролі жертви та отримують задоволення від своїх страждань замість того, щоб спробувати побудувати стосунки та налагодити життя.

4. Високі вимоги до чоловіків. Казки про принца на білому коні - це зовсім не жарти. У багатьох дівчат - це реальний список вимог до чоловіка, сформульований і записаний. Начитавшись того, що "думка матеріальна", "потрібно ставити цілі та записувати їх", "що задумаєш - те й отримаєш", та інших корисних алхімічних рецептів, активні, які знають собі ціну, дівчата з ентузіазмом створюють образ ідеального чоловіка, геть відкидаючи всіх реальних, які зустрічаються їм на шляху. Просто тому, що у них, як у всіх живих людей, є недоліки або бракує одного-двох пунктів зі списку.

5. Жінці просто добре самій! Здавалося б, все так просто: добре тобі самій, ось і радій! Але ні - мучаться. Адже треба ж бути заміжньою! Батьки тиснуть, статус вимагає, "усі подружки по парах", чогось у житті не вистачає. Іноді здається, що в рішенні жінки вийти заміж або зберегти свій комфортний стан свободи, беруть участь всі члени сім'ї, кілька поколінь роду, всі інтелектуальні авторитети і півсвіту - настільки болісно воно дається! Але варто визнати - деякі просто заміж не хочуть!