15 березня у світі відзначають такі події як Всесвітній день захисту прав споживачів, свято весни в Іспанії та день народження ескалатора.

Всесвітній день захисту прав споживачів

Всі наші проблеми в суспільстві в більшості випадків виникають через те, що ми не знаємо своїх прав. Але ж, якщо б ми трішки були юридично грамотними, скількох би конфліктів вдалося б уникнути, скільки б нервових клітин залишилися б живі і скільки б часу у нас звільнилося!

І ось тому цей день дуже необхідний нам всім. Адже кожен з нас є споживачем, а значить, у кожного з нас є свої права, які закріплені на найвищому рівні. Ця дата приурочена до виступу Джона Кеннеді в конгресі США в 1961 році. На вищому рівні було дано поняття споживач.

Джон Кеннеді виділив чотири принципові права споживачів: Право на інформацію, Право на безпеку, Право на вибір, Право бути почутим. Пізніше вони лягли в основу закону про захист прав споживачів у багатьох країнах, включаючи і Україну.

9 квітня 1985 року Генеральна Асамблея ООН закріпила керівні принципи захисту прав споживачів. І відтепер права споживачів юридично визнані.

Фальяс - свято весни

Фальяс (Las Fallas) - це назва валенсійського свята весни. Звичайно ж, закінчення зими святкують не тільки в Валенсійському співтоваристві, а й по всій Іспанії, проте, Фальяс щось суттєво відрізняє його від інших подібних свят.

Щось, яке притягує до міста, в період з 15 по 20 березня, численних туристів (у 2004 році їх було близько 2 млн. чоловік, при власному населенні Валенсії в 800.000).

Фальяс - це урочисте, або краще сказати святкове спалювання величезних ляльок в ніч з 19 на 20 березня (на 19 березня припадає День Святого Джозефа, який сприяє Валенсії). Спалювання ляльок - це кульмінація свята, починається 1 березня парадом піротехніків. У перші дні березня небо Валенсії схоже на новорічну ялинку, такі численні і красиві піротехнічні салюти.

Після піротехнічного параду починається наступний етап святкування Фальяс - приношення квітів в дар Святої Покровительки всіх беззахисних. Протягом трьох днів жителі міста приносять квіти на площу Святої Діви, де встановлена ​​величезна фігура Діви з Немовлям на руках.

Під час цього приношення, жителі надягають свої національні костюми, а жінки вбираються в яскраві, кольорові костюми ручної роботи, прикрашені бісером, перлами або коралами. В кінці цих трьох днів на великому стадіоні готується величезна паелья для всього міста. Взагалі ж, під час Фальяс головна страва - пампушки з шоколадом, які продають цілодобово по всій Валенсії.

Між цими двома першими етапами святкування Фальяс, та й під час їх теж, проводяться різні карнавали, маскаради та конкурси.

День народження ескалатора

У кожному метро, ​​торговому або діловому центрі є ескалатор. Він дає можливість піднятися на потрібний поверх, вальяжно стоячи на сходинці. Роль ескалатора важко недооцінити в сучасному темпі життя, коли всі люди кудись спізнюються.

Щоб зафіксувати в історії дату створення пристрою, було засноване свято. День народження ескалатора відзначається щорічно 15 березня.

15 березня 1892 року винахідник з Америки Джессі Рено запатентував перший ескалатор. 29 травня 1900 року компанія «Отіс» оформила документи на торговельну марку «Ескалатор» і почала виробництво даного пристрою.

Спочатку рухомі дерев'яні східці, які винайшов Рено, розміщувалися в парку розваг в Нью-Йорку в вигляді атракціону.

Перші ескалатори в підземці з'явилися в 1911 році в лондонському метро. Перше випробування ескалатора в метро проводила людина з однією ногою. Це дозволило продемонструвати, що механізм безпечний і зручний в експлуатації. Стояти на ескалаторі необхідно з правого боку. Ліва призначена для тих, хто поспішає, які біжать по сходах.