фото ілюстративне
У Поліському лісовому офісі розповіли, як на Рівненщині й Волині відбувається підготовка до пожежонебезпечного періоду та чому варто про це подбати ще взимку.

Як відомо, перше тепло весни - це час сільськогосподарських підпалів сухої трави, «прибирання» побутового сміття та навіть спалювання сміттєзвалищ і звичайна безвідповідальність людей у лісі.

Заходи пожежної безпеки в нинішніх воєнних реаліях є визначальними для безпеки лісу.

Лісівники постійно максимально вдосконалюють відеоспостереження. Усі мережі зараз об'єднані в єдину систему з трирівневим контролем - лісництво, філія, Поліський лісовий офіс.

Зараз у філіях обох областей встановлено та постійно працюють 125 телевізійних систем спостереження. Камери охоплюють не лише 100 % лісових масивів, а й прилеглі території громад.

Завдяки цьому вдається максимально оперативно виявляти всі загоряння. А в умовах воєнного часу відеокамери в лісових масивах стали на допомогу прикордонникам і військовим.

Важливо не лише оперативно виявити загоряння, а й максимально швидко прибути на місце. Тому на Волині та Рівненщині впровадили систему, яка мобілізує зусилля пожежних екіпажів. «Пожежник» - унікальне програмне забезпечення, що автоматично прокладає найшвидший маршрут для водіїв пожежних авто, допомагає оперативно знайти найближчу пожежну водойму та є фактично єдиним навігатором, що в будь-якому куточку лісу працює безперебійно.

У стані повної технічної готовності до весни мають бути всі пожежні авто: їх у філіях Волині та Рівненщини - 134.

Необхідно чітко сформувати запаси пального та передбачити його додаткові можливі витрати в критичних ситуаціях. Для цього лісівники облаштували 1160 пірсів для забору води.

Лісопожежні станції - таких є 36. Лише максимальна комплектація. Необхідний інвентар та засоби, а також спецодяг для працівників, обладнання для створення оперативного штабу гасіння лісових пожеж - теж запорука якісної роботи.

Лісові дороги в теплий період - не місце для проїзду приватних авто. Це завжди додатковий ризик для лісу. Тому всі вони мають бути перекритими.

Мінералізовані смуги - найдієвіший стримувальний фактор поширення вогню на великі території. Вони мають бути якісні й у достатній кількості.

І найважливіше. Злагоджені дії лісівників та рятувальників. Щоб це було не лише на папері, триватимуть традиційні навчання та тренувальні заходи.

Усе це лише в комплексі дає результат. Пожежну ситуацію минулого року вдалося втримати на контрольованому рівні, незважаючи на тривалий теплий період.