Усі охочі рівняни мають можливість відвідувати уроки безкоштовно.

Тиша, повна зосередженість та контакт із вчителем. Усі ці люди прийшли на урок жестової мови. Це уже четверте заняття. На першому вивчили алфавіт, потім дієслова та займенники, а сьогодні по програмі - числівники.

Впродовж шести занять можна вивчити основні слова і фрази, каже перекладачка жестової мови Любов Глух.

У кожного свої жести можуть відрізнятися, взагалі одне слово може бути різними жестами. Як і в будь якій мові. За шість занять ми познайомимося з основними словами, щоб можна було десь там обмінятися якоюсь реплікою при зустрічі, при особистому спілкуванні, - говорить перекладач жестової мови Любов Глух.

Вивчити мову жестів можуть усі бажаючі. Заняття проводять безкоштовно в приміщенні Українського товариства глухих у понеділок та середу о 17:30. Та навчання дається нелегко, кажуть відвідувачі.

Ви знаєте дуже важко для початківців, адже наскільки ми швидко говоримо, настільки вони швидко жестикулюють і коли вони дуже швидко це роблять то для нас початківців - це дійсно надзвичайно важко, - говорить Оксана Мосійчук.

Після занять люди матимуть змогу відвідати табір для нечуючих діток. У планах організаторів також зробити спільні заходи із родинами нечуючих.

У Рівному людей, які мають проблеми зі слухом чимало. Більшість із них уже пристосувалися до буденних справ та комунікації з іншими. Сніжані 23 роки. Вона працює художнім керівником в будинку культури УТОГ.

Нормально спілкуюся, проблем немає, читаю по губах, якщо повільно говорять, якщо швидко то не можу зрозуміти, - розповідає художній керівник УТОГ Сніжана Челік.

Та складності виникають у різних установах, каже керівниця організації. Додає, що у лікарні без перекладача медики не приймають.

У поліклініку іду обов'язоково, щоб перекладач був вимагають бо так важко. Самі лікарі не хочуть напружуватися щось пояснювати, писати, - говорить голова територіальної організації УТОГ Наталія Кашина.

Вивчити жестову мову непросто, однак доклавши трішки зусиль і бажання, можна це зробити. Таким чином стати ближче до особливих людей та зрозуміти їх. 

Дивіться також: скандальновідоме рівненське "Коло слухачів" досі функціонує і ніхто не покараний (ВІДЕО)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber