Кінець "євробляхам". Строк пільгового розмитнення із 50%-ю знижкою - сплив. Тепер тим хто захоче легалізувати своє авто прийдеться заплатити акцизний податок за повною ставкою. А з 24 травня правоохоронці почнуть жорстоко карати "порушників" на єврономерах. А це, немаленька сума - понад 150 тисяч гривень. Тож виникає питання - куди подіти нерозмитнений автомобіль? Про це дізнавались наші журналісти.

Роман - громадський активіст, власник авто на єврономерах. Втім, прийняття закону про євробляхи чоловіка засмутило. Каже, що відмовляється змінювати реєстрацію. Бо ж ціни, навіть на пільгове розмитнення вважає захмарними.

Чоловік розповідає, що розмитнити автомобіль в пільговий період коштувало б йому 5 тисяч євро. А заплативши акцизний податок за повною ставкою, Роману довелось би витратити 7 тисяч євро. Представник рівненської митниці розповів нам, що в пільговий період було оформлено понад 6 тисяч автомобілів на іноземній реєстрації.

Крім того додає, що автомобілі продовжують розмитнювати і за повною вартістю. Втім, так званих "євроблях" після 22 лютого не оформилось жодної. Бо ж а словами власників таких авто, легалізація обходиться надто дорого. То що ж робитимуть євроводії?

Читайте ще: кінець "євробляхам": куди подіти нерозмитнений автомобіль?

Тобто схема проста - автомобілісти можуть надавати певні послуги іноземним компаніям по завезенню товарів на територію України. А оскільки такі автомобілі працюють на іноземну фірму, розмитнювати та платити заставу - не треба. Крім того, активісти зазначають, такі дії - в рамках закону. Але у будь-якому випадку така схема ризикова та підходить не всім. Тому питання, куди подіти автомобіль, якщо з 24 травня на ньому не можна буде їздити?

Тож перший варіант - здати авто на металобрухт. Автомобіль розбирається на запчастини, які придатні для користування, а потім здаються на пункт металоприйому. За таку автівку можна виручити до 5 тисяч гривень.

А от на окремих запчастинах можна заробити значно більше. На автобазарах за справні запчастини можна отримати до 1300 доларів. Втім фахівці прогнозують, зростаюча пропозиція невдовзі обвалить ціни.

Крім того, значну кількість "євроблях" залишають закордоном. Адже їхнім власникам загрожує штраф. Але це в разі того, якщо транспортний засіб було ввезено за "транзитною" схемою та оформлено на своє ім'я. 

Варто пам'ятати, що власникам нерозмитнених авто потрібно вирішити куди подіти авто до 24 травня. Адже після цього їм загрожують "космічні" штрафи, які перетнуть сотню тисяч гривень.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber