Фото ілюстративне
Окупація України — це період війни, який немає права забути кожен з нас. Роки під німецьким пануванням назавжди вкарбувалась в пам'ять тим, хто бачив страхіття нацистів. Тоді ж територія Рівненщини входила до складу рейхскомісаріату "Україна", столиця якого базувалась у Рівному. Очолював її Еріх Кох. Історики пригадують як тоді все було.

За часів Другої світової війни окупанти провели розподіл території України. Центр, де зосереджувались чорноземи, назвали рейхскомісаріатом "Україна" зі столицею у Рівному.

Рівне було маленьким містом в той час. Було 40-тисячне населення. Окрім того, більша половина це були євреї, яких практично винищили майже всіх восени 1941 року. Тобто, звільнилося багато будинків. Рівне знаходилося поблизу залізничного вузла "Здолбунів" і тут була залізниця. Окрім того, йшла дорога на Житомир та Київ. Через те, очевидно, було призначено в той час бути адміністративним центром рейхскомісаріату "Україна", - розповідає історик.

Ігор Марчук говорить, що для німців Рівне було комфортним містом. Бо ж тоді фронт відсунувся далеко на схід і відповідно окупанти не відчували тут значної небезпеки.

Німці тут спокійно запроваджували свої правила, порядки. Тут перебувало багато різних установ цивільних, представників різних фірм. Протікало більш-менш спокійне окупаційне життя. В 1942 році були надруковані спеціальні гроші для рейхскомісаріату "Україна". І навіть місцеве населення отримували паспорти німецькою мовою з фотокарткою і відбитками пальців. Довгий час німці відчували себе тут повними господарями.

Місто Рівне було визволене 2 лютого 1944 року внаслідок проведення Червоною армією Рівне нсько-Луцької військової операції. Лілія Налапка та Назар Забейда. Новини Рівного.
 

До теми: у Рівному відзначають 74-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (ФОТО/ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber