Реабілітація малюванням. Для учасників АТО, які отримали важкі травми на війні, проводять сеанси Арт - терапії. Відбувається це у центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравми, що у селищі Клевань. Як створюють картини військові, а також чи допомагає це їм, бачили наші журналісти.

Нещодавно вони тримали зброю та захищали Україну, а вже зараз в їхніх руках пензлі. Обережними рухами вони наводять тоненькі лінії фарбами. Це Арт-терапія для учасників АТО, котрі на полі бою отримали важкі пораненняу. Проходить вона у центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравми, що у селищі Клевань. Терапія допомагає розробляти не лише рухову систему рук, а й насамперед відновлює психологічно. У зоні АТО Олександр Гуменюк воював у 24 бригаді або ж "Королівська піхота". Картину малює вперше. На сході кілька разів вишивав.

Окрім Олександра тут проходять реабілітацію й інші бійці за Україну. На арт-терапію відразу погоджуються не всі- розповідає художник та один із викладачів арт терапії Аліна Оборська. Жінка зізнається, після довгого часу тримання зброї в руках, змінити її на пензель для них важко.

Дивіться також: Як у Рівному роблять щеплення від кору дітям? (ВІДЕО)

Одна Арт-терапія триває близько трьох годин, за цей час вони встигають створити свій малюнок. На одне заняття приходить біля восьми чоловік, хоча бажаючих набагато більше- розповідають організатори. Кажуть, фізично просто не встигають, тому що під час терапії кожнуму намагаються приділити достатньо уваги.

Про позитивний вплив такої психологічної реабілітації говорить і лікар-психолог центру Галина Гапич. Жінка каже, такі сеанси терапії дозволяють їм заспокоїтись, і вона як лікар спостерігає лише позитивні результати.

Проводять такі арт-терапії для військових уже більше року. Після відкривають виставки або виставляють картини на продаж- розповідає організатор Вікторія ШИНКАРЕНКО.

Як результат малюнки українських захисників є і за кордоном- зазначає Вікторія. А саме у Австралії, Англії, Америці, Німеччині, Італії та інших країнах. На сьогодні закупляють фарбу та усе необхідне для арт терапії за кошти небайдужих людей. Про те цього року 93 тисячі гривень пообіцяла виділити й обласна рада.