Якщо раніше поля змінювали на зручні офіси, то нині все навпаки. Двоє підприємців-айтішників поміняли програми на фермерство. До того ж подалі від міста. Та от замість звичних рослин вирощують гібриди, а в теплицях підростають... равлики. Про стартап та незвичних "вихованців" - далі.

Три гектари землі вкриті спеціальними дощечками, а поруч - дві невеликі у промислових масштабах, теплиці. Так працює новаторська ферма у Привільненській об'єднаній громаді. Вирощують тут не огірки з помідорами, а равликів - африканських та середньоземноморських.

Це наш перший рік. Ми вчимося, адже ми з партнером займалися зовсім іншою сферою - ми прийшли з ІТ, шукали нові цікаві напрямки для бізнесу і зупинились на вирощуванні равликів і вирішили, що будемо робити це в Привільному, - розповів співвласник равликової ферми Роман Денькович.

Таким підприємцям у громаді не здивувались. Кажуть: знали їх і раніше, адже працювали у селах ОТГ в комп'ютерній сфері. Тож, коли прийшли з ідеєю - підтримали. Бо ж бізнес - це додаткові гроші, та й територію покинутого колгоспу вдалося привести до ладу. Тому допомагали як могли.

Сприяння в тому, що люди прийшли, вони самі з Рівного. Не знають місцевості, не знають людей, ми рекомендуємо, аби швидко запустити виробничий процес, - говорить голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк.

Тут равлик проходить увесь цикл життя - від зародження ікри до дорослої особини. Тож і ростуть вони спершу у теплицях, а вже потім їх виносять на поля. Працюють за іноземним досвідом, адже саме в Європі на равликів найбільший попит.

Харчуються вони спеціальною рослиною. Вона називається перко - це гібрид рапсу та капусти, який вивели спеціально для вирощування равликів. Тобто оця рослина - це перко, ну і звичайно - комбікорм.

Вирощують равликів тут лише рік. У перспективі планують розвивати зелений туризм, тобто екскурсії, дегустації. А також робити готові продукти, на які є попит в Україні, але орієнтуються на експорт. 

Дивіться також: у Німеччину та Білорусь купляють мед із Рівне нщини

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber