Донорство крові - благородна справа, яка може рятувати людські життя. В Рівненському обласному центрі служби крові проводять акцію так званих продуктових пакетів. До одного такого пакунку входять: олія, гречка та цукор. В медичній установі кажуть, така альтернатива грошовій виплаті триватиме лише до кінця січня. Більше про це далі.

Один донор крові може врятувати життя трьох людей, - так кажуть медики. Рівнянка Наталія сьогодні вперше в житті прийшла в медичний центр, щоб здати кров. Жінка каже, для неї донорство - це можливість безкорисно допомогти.

З 1-го січня в Рівне нському обласному центрі служби крові, кожному донору видають продуктові пакети. Раніше за таку благодійність людині давали 57 гривень. Зараз такої можливості немає, адже банки, які здійснювали перерахунок коштів тимчасово цього не роблять. Відтак, до кінця січня замість грошей донорам видаватимуть набір продуктів.

Загальна енергетична цінність продуктового пакету має становити 2200 кілокалорій.

Щоб отримати такий набір продуктів донору потрібно за три дні перед здачею крові відмовитися від прийому анальгетиків та аспірину. Також обмежити себе у вживанні жирної, смаженої та молочної їжі. Та не вживати алкоголь за 48 годин. Особливо важливо для потенційного донора не мати жодних медичних протипоказань.

Кров з вени береться у кількості 450 мл за один раз. Процедура займає від 5 до 10 хвилин.

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам - 4 разів на рік.Регулярне донорство сприяє профілактиці захворювань імунної системи, знижує ризики серцево-судинних захворювань.

Автор: Анастасія ФЕЩУК, Назар ЗАБЕЙДА

Читайте також: 

Молода рівнянка потребує термінової допомоги

Інна Лепуга потребує термінової допомоги у лікуванні