Вступаючи в відносини, а потім - в шлюб, ми сподіваємося на щасливе і довге життя разом. І начебто все добре, але ви почали помічати, що чоловік став дратувати вас без особливих на те причин. Чому так сталося і що робити?

Нерідко у відносинах наступають моменти, коли подружжя починає дратувати один одного. Наслідком можуть бути сварки на «порожньому місці», наростання образ, а іноді навіть і розрив шлюбу. Хоча, якщо відразу розібратися в причинах нервозності, то можна уникнути негативних наслідків і прожити разом щасливі довгі роки.

Відзначимо, що безпричинне, на перший погляд, невдоволення частіше виявляють жінки, ніж чоловіки. Психологи пояснюють це зайвою педантичністю і емоційністю. Які ж причини роздратування і що з цим робити?

Раніше ви «закривали очі» на очевидні недоліки

Щоб зрозуміти причини роздратування чоловіком, слід чітко сформулювати список його недоліків і ваших претензій. Можливо, ви самі визначите у себе зайву прискіпливість і переглянете своє ставлення до коханої людини. Що стосується його недоліків, згадайте, які з них були ще до вашого спільного життя. Напевно, чоловік їх не приховував, а ви закривали на них очі. Нерозумно було сподіватися, що чоловіка можна змінити. І якщо вам дорогий ваш чоловік, то ставтеся до його недоліків як раніше і з розумінням.

Вам важливо відчувати свою правоту

Упертість в стосунках ще нікому не принесла користі, тому в спірних ситуаціях і конфліктах намагайтеся проявляти гнучкість характеру і жіночу мудрість. Але якщо чоловік відверто неправий, то не варто тримати злість в собі або влаштовувати істерики, а краще спокійно сказати все чоловікові в очі. Якщо вирують пристрасті, то почекайте трохи з розмовою, поки вони вщухнуть. При цьому не можна накопичувати в собі образи, вони негативно позначаються на відносинах і на вашому здоров'ї.

Ви не цінуєте чоловіка

Залицянь і уваги чоловіка до дружини з роками може стати менше за цілою низкою причин. При цьому жінки настільки звикають до усвідомлення того, що чоловік їй зобов'язаний багатьом, що перестають цінувати коханого. Звідси - невдоволення і роздратування чоловіком, а також провокація конфліктів. Щоб вирішити цю проблему, дайте собі завдання щодня записувати все те, що чоловік для вас зробив. Згадуйте навіть дрібниці типу «купив кефір» або «виніс сміття». Проаналізуйте ваші записи через тиждень і швидше за все ви будете здивовані тим, що ваш чоловік і справді для вас робить багато.

Гормональні зміни

У жінок часто бувають періоди, коли вони можуть перетворюватися в дуже стервозних дам. І виною тому не складний характер, а різкі гормональні зміни (наприклад, вагітність, передменструальний синдром або менопауза). У подібних ситуаціях звичайно необхідно намагатися контролювати свої емоції. Але краще заздалегідь поговорити з чоловіком на цю тему: він поставиться з розумінням, і ваша тимчасова дратівливість не стане загрозою для відносин

Ви стали менше розмовляти

З роками спільного життя подружжя скорочує спілкування один з одним часом до мінімуму, а можуть і днями не розмовляти без особливих на те причин. Таким чином, ви віддаляєтеся і починаєте дратувати один одного. А це - пряма дорога до розриву відносин. Тому в колі життєвих турбот і проблем знаходите час для коханого, що позитивно позначиться на вашому взаєморозуміння і дратівливість зійде нанівець.