В День Святої Трійці, який в 2019 році випадає на 16 червня в храмах прийнято святити гілочки берези або клена. Чим цілющі Троїцькі букети трав і для чого святять трави?

 Як прикрашають будинок за традицією

У свято Трійці за традицією підлогу храмів і будинків встеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими або кленовим гілками, а зелено-золотий колір церковних шат священиків символізує життєдайну силу Святого Духа.

Як православна віра пояснює традиції прикрашання зеленню:

Берези і клени можуть нагадувати про діброву Мамвре, де був дуб, під яким Свята Трійця у вигляді трьох ангелів з'явилася Аврааму.

Читайте також: 16 червня - День батька. 30 ідей для подарунку

У той день, коли Святий Дух зійшов на апостолів, іудеї відзначають свято П'ятидесятниці, який був пов'язаний з історією дарування їм Законів Божих. На п'ятдесятий день після виходу з єгипетської землі євреї підійшли до Синайської гори, де Господь дав Мойсею десять заповідей. Це був час весни, і вся гора Синайська була покрита квітучими деревами. Ймовірно, звідси в древньої Церкви був звичай в день П'ятидесятниці прикрашати свої храми і будинки зеленню, щоб як би знову опинитися на горі Сінай з Мойсеєм.

Цей звичай пройшов крізь століття і сьогодні зелені гілки і трава символізують перемогу духу над тілом.

У народі до Трійці ретельно готувалися: мили і прибирали будинок і двір, готували святкові страви для рідних і близьких. Дітей відправляли заготовлювати траву і гілки.

У цей день пекли пироги з яйцем і молодою зеленню, плели вінки з берези і квітів, запрошували гостей.

Вважається, що Троїцькі освячені трави бережуть будинок від пожежі, не дають завестися в будинку нечисті. Зібрані на Трійцю трави сушать і використовують під час лікування хвороб: вважається, що сила трав в ці дні особливо оберігає господарів будинку.

Які трави прийнято святити в церуві на Трійцю:

Чебрець. Рослина дарує людям силу і душевний спокій. За старих часів чебрець клали в купіль солдатам. Вважалося, що він дарує захисникам мужність і хоробрість в бою. Чебрець сушили і клали в подушки - для міцного сну. Жінки зашивали сушений чебрець в ладанку і давали чоловікові: вважалося, що він заспокоює буйних вдачею. У народній медицині чебрець застосовують як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий і болезаспокійливий засіб. 

Читайте також: Троїцька поминальна субота: що потрібно зробити в цей день

Полин. За переказами трава відлякує нечисть, не дає заводитися мишам і тарганам, оберігає від пристріту. Полинові настої заспокоюють нерви, добре впливають на шлунково-кишковий тракт, регулюють менструальний цикл.

Аїр ( «ангельська трава»). Вважається, що Троїцький аїр знезаражує приміщення, дарує позитивну енергетику, лікує простудні захворювання. Настоянкою лепехи лікували зубний біль і запалення ясен, а додавши в нього корінь лопуха, споліскували волосся - для його зміцнення і росту.

Любисток. У відварі любистку раніше купали немовлят, в вінки наречених обов'язково вплітали гілочку. Любисток зашивали з виворітного боку в поділ весільної сукні, щоб чоловік пристрасно любив. Ця рослина традиційно вважалася оберегом любові, жіночою травою. Вважається, що свіжим листям можна зняти головний біль, приклавши трохи потертого листя до чола.

М'ята. Рослина має заспокійливий, розслаблюючий ефект! Вважалося, що м'ятний аромат піднімає настрій і заспокоює. М'ятний чай сприятливо діє при нервових і серцевих хворобах, повертає тонус при занепаді сил, тамує зубний біль і освіжає ротову порожнину.

У народній традиції прийнято зберігати трави біля ікон, вважається, що їх сила захищає від негараздів і хвороб.