Щоб ваша дитина в майбутньому досягла успіху важливо дати їй правильне виховання. І в цьому вам допоможе система виховання селф-мейд, або дослівно «зроби сам», в якій головне не освіта, а вміння думати, приймати рішення і відповідати за свої вчинки.


Багато найвпливовіших людей планети, які домоглися професійних висот і заробили значні капітали «вийшли» з соціальних низів і «зробили себе самі», тобто прагнули до розвитку і займалися самоосвітою.

Допомогти дітям вирости самодостатніми і незалежними особистостями допоможе система виховання селф-мейд, основне правило якої не робити за дитину нічого з того, що він може зробити сам.

Також читайте: Вірші про весну для дітей різного віку


Зроби сам. Традиційно вважається, що дитина безпорадна і батьки повинні її постійно опікувати. І навіть коли малюк проявляє бажання зробити щось самостійно, ми турбуючись, що йому буде складно або у нього не вийде, намагаємося зробити все за нього, тим самим позбавляючи його ініціативності в подальшому. Допомагайте дитині тільки в тому випадку, якщо у неї дійсно не виходить і вона просить про допомогу.

Справжні цілі. Дозвольте дитині ставити свої цілі, а не реалізувати ваші. В такому випадку вона буде рухатися до них із задоволенням. Наприклад, ви вважаєте, що син повинен займатися футболом, а він захоплений малюванням, але ви наполягаєте на тому, що він повинен займатися спортом. Швидше за все значних результатів він не досягне, та й щасливим точно не буде.

Також читайте: 5 дієвих способів привити любов до читання у дитини

Наслідки дій. Дитина повинна усвідомлювати наслідки своїх дій. Наприклад, якщо вона захотіла взяти з собою на вулицю громіздку іграшку, поясніть їй, що нести вона її буде самостійно. І як би вам потім не було шкода малюка, не допомагайте йому в цьому.

Правильні заохочення. Також дитина повинна бачити, що і її старання не проходять непоміченими. Наприклад, якщо вона проявила наполегливість і показала хороші результати в математиці, дозвольте їй пограти на комп'ютері.

Також читайте: Як виявити талант у дитини?

Рішення конфліктів. У житті ми часто стикаємося з конфліктними ситуаціями, важливо навчити дитину правильно на них реагувати. Навчіть дитину не боятися говорити «ні» і при необхідності вступати в конфлікт. При цьому, робити це без агресії, аргументовано відстоюючи свою точку зору.