Мало хто може похвалитися тим, що дотримувався принципів здорового харчування в дні новорічних свят. Приємно випити келих шампанського, з»їсти апетитний стейк, тазик салату олів'є, оселедець під шубою і шоколадний торт з великими кремовими трояндочками. Шкода, що потім за це доводиться розплачуватися самопочуттям.

Поради, як слід виходити з цієї кризи достатку


Зменшуємо інтоксикацію


Те, що сталося з вами під час свят, по суті було харчовим отруєнням. Тепер для того, щоб знову знайти радість життя, потрібно вивести з організму токсини. Якщо не хочете давитися активованим вугіллям і всілякими медичними сорбентами, можемо запропонувати більш приємний варіант - клітковину. Вона міститься в багатьох видах рослинної їжі. У звичайній аптеці можна купити концентровану клітковину із зародків пшениці або кукурудзи. Її зазвичай рекламують як харчову добавку, але в дійсності вона може бути зовсім самостійним продуктом. Залийте її окропом на 15-20 хвилин і їжте на вечерю. Для смаку можна додати кефір або натуральний йогурт. Головне, не намагайтеся зробити цю цілющу кашу солодкою, додаючи мед або варення.


Правильно відновлюємо рівень рідини


Пийте відвари шипшини і журавлини. По-перше, вони допоможуть відновити порушений кислотно-лужний баланс. По-друге, заповнять втрату рідини - неминучий наслідок зловживання алкоголем. Те, що після пиятик слід пити більше води, вам напевно відомо. Додавайте в цю воду лимон. Кислий на смак, він, тим не менше, знижує рівень кислотності в організмі. А він у вас зараз напевно підвищений через тих м'ясних страв і солодощів, якими ви побаловали себе за новорічним столом. До слова, класичний ресторанний стандарт - подавати лимон до лосося або іншої жирної риби має не тільки смаковой, а й цілком оздоровчий сенс.


Відновлюємо травлення


Додавайте в їжу місо. Це елемент традиційної японської кухні - продукт тривалої ферментації соєвих бобів, рису, ячменю чи пшениці. Продають його найчастіше у вигляді густої пасти, яку можна додавати в суп або салат. Після новорічних застіль місо буде якраз до речі, оскільки один із наслідків інтоксикації - нестача ферменту, необхідного для травлення. Якщо японські кулінарні премудрості не вселяють вам довіри і ви б віддали перевагу більш звичний для наших широт ферментований продукт - заквасьте капусту, тільки без оцту і цукру. До речі, у багатьох поколінь слов'ян горілку заведено було закушувати соліннями - і не без причин.


Допомагаємо щитовидці 


Приготуйте настій з плодів фейхоа. Щитовидна залоза - диригент гормональної системи, і коли вона дає збої, ви стаєте млявим і слабким. Щоб її підтримати, потрібно йод, а одним з головних переваг фейхоа як раз і є високий вміст йоду. Загалом, того, в чиєму раціоні є фейхоа, не дуже-то потрібні і морепродукти. До того ж вітаміну С в цих плодах більше, ніж в цитрусових і ківі. Фейхоа буде корисний навіть для тих, хто не п'є, правильно харчується і взагалі відмінно себе почуває. Кращий спосіб - приготувати настій, заливши дрібно нарізані плоди окропом. Можна пропустити їх через м'ясорубку, засмачити медом, і вийде «варення»,яке можна додавати в чай.