Як стверджують психологи, людині не можна постійно стримувати в собі такі емоції як гнів, образа і сум.

 Але бувають ситуації, коли нерви здають в найбільш невідповідний момент. Існують певні, науково обґрунтовані, прийоми, які допомагають за лічені хвилини заспокоїтися.

1. Глибоко дихайте

Цей прийом знають практично всі. Однак вчені довго не могли зрозуміти, чому глибоке дихання працює.

Тільки в 2017-му в журналі Science було опубліковане дослідження The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults, яке обгрунтувало істину даного прийому. Дослідниками глибоко в стовбурі мозку був виявлений крихітних розмірів кластер нейронів, який пов'язує швидкість і глибину дихання та емоційний стан. Тому глибокі вдихи допомагають розслабитися і знайти почуття спокою, а активні і поверхневі - навпаки, підвищують рівень збудження і нервозності.

2. Використовуйте синє світло

Відновити ментальний стан після психосоціального стресу допомагає синє світло.  Під психосоціальним стресом розуміється короткочасне нервове потрясіння, яке виникає під час контактів з іншими людьми. Наприклад, сварка з другом або перепалка з начальником.

В ході досліджень було встановлено, що мозкова і серцева активність під впливом синього кольору приходять в норму в середньому за 1,1 хвилини, а під білим - за 3,5.

3. Увімкніть найбільш заспокійливу пісню в світі

Така пісня і справді існує. Вона була цілеспрямовано розроблена в 2011 році на замовлення вчених Британської академії звукової терапії, які вирішили поекспериментувати і створити пісню, здатну максимально швидко заспокоїти і навіть приспати.

Композиція грає на протязі трохи більше 8 хвилин. Ефект від неї і правда вражає. Її секрет полягає в ритмі, який змушує організм підлаштовуватися до нього. В результаті серце стукає рідше, подих сповільнюється.

4. Послухайте звуки природи

Під час прослуховування звуків природи у людини помітно знижується рівень стресу. Це було науково доведено в 2017 році в рамках проведеного дослідження вченими з Медичної школи Брайтона і Сассекса.

5. Понюхайте щось приємне

Заспокійливий ефект ефірних масел був неодноразово доведений, хоча в цілому ароматерапія з наукової точки зору виглядає досить сумнівною. Знизити кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень, зменшити рівень стресу допомагають запахи лаванди, розмарину та іланг-ілангу.

 Як день тижня впливає на наш настрій?

Як колір одягу впливає на ваш настрій, самопочуття та успіх у справах

Чому дивитися серіали корисно?