Літо — прекрасна пора для того, аби вчитись чомусь новому, особливо для дітей. Можна практикуватись у катанні на велосипеді, а найменшеньким — на самокаті, їздити верхи чи грати у футбол. Одним з таких нових навичок для дитини може стати плавання.

Навчити дитину плавати, насправді, не так складно, як інколи здається батькам. Головне у цій справі — дотримуватись кількох правил, які допоможуть і дитині гарно адаптуватись до води, і батькам вберегти свої нерви.

Перше правило — подолати страх

Найменше бояться води новонароджені малюки. Тому нині дуже поширене малючкове плавання. Мало не з перших місяців мами завзято вчать разом з інструкторами немовлят пірнати. Роблять це в спеціалізованих басейнах або ж вдома, але обов'язково під наглядом спеціалістів. Такі заняття не займають багато часу, але принесуть багато користі для організму дитини.

Рівнянка Галина Степанюк з обома своїми дітками, Марком і Майєю, з перших місяців відвідує заняття з малючкового плавання:

“Ми з чоловіком з самого початку робили ставку на фізичний розвиток, який стимулює плавання, а пізніше дізнались, що це впливає і на психологічний розвиток. Спробували банально — нам подарували сертифікат, сходили вперше і підсіли, бо і мамі, і тату це заряд бадьорості, певне перезагурзка. Найкраща нагорода — це бачити, як діти сміються під водою і насолоджуються від перебування у воді. Результати дуже помітні. Коли ходили регулярно, Маркуся не хворів, була певна дисципліна, швидше розвивалась координація рухів і завжди з занять ми приходили з позитивним настроєм.”

Страх води у дітей з'являється, здебільшого, у старшому віці, коли дитина більше всього розуміє. І найцікавіше в цьому те, що винуватцями страху дитини найчастіше стають саме батьки. Буває, що дитину різко занурили в воду, не перевіривши температурний режим води або в обличчя різко хлюпнула вода і дитині забракло повітря — звідси і з'являється страх.
Найкраще, що можуть зробити батьки — це поступово привчати дитину до води, а особливо до великої її кількості — у басейнах, морі чи інших водоймах.

Тато трьох діток Віктор Стецюк поділився, що всіх дітлахів навчила плавати дружина Ірина:

“Все відбувалось поступово, ніхто нікуди не поспішав. Спочатку дружина плавала поруч з дітьми, коли ті були в нарукавних, а далі поступово почала вчити їх плавати самостійно на озері.”

Читайте також: Найпоширеніші літні дитячі травми: як надати першу допомогу

Що допоможе у навчанні плаванню?

Нарукавники, дитячий надувний круг, подушка для плавання — це допоміжні засоби, які дозволять дитині відчувати рівновагу у воді. Ні в якому разі не вдавайтесь до старих дідівських методів — кинути дитину у воду без нічого, хай вчиться — це, в першу чергу, дуже небезпечно, а ще може зробити для дитини психологічну травму на все життя, адже дитина відчуватиме і страх води, і те, що мама чи тато не захистили, а, навпаки, залишили наодинці з небезпекою.

Якщо ви вперше їдете з дитиною на море, найкращий старт у знайомстві дитини з водою буде на мілководді, щоб дитина відчувала опору під ногами. Привчайте дитину до води у формі гри: спочатку намочіть лише ніжки, принесіть іграшки ближче до води, згодом зробіть так, щоб дитина сидячи гралась у воді, а потім вчилась пірнати. Наступний етап — це вже більша глибина з нарукавниками чи кругом, а потім і без них. Перед тим, як їхати на море, вмикайте дитині мультфільми, в яких видно як дітки чи тварини безтурботно хлюпаються у воді, як плавають, розмовляйте про плавання і ніколи не показуйте свій страх, якщо він у вас присутній.

Як тримати дитину у воді?

Перед тим, як розпочати навчати дитину плавати без допоміжних засобів, батькам варто знати, як правильно це робити.

1. Долоня під головою. Малюк лежить на спинці на воді. Дорослий однією рукою тримає під голівкою, а іншою спинку.
2. Долоня під підборіддям. Дитина на животику лежить у воді. Дорослий тримає підборіддя правою рукою так, щоб воно обпиралося на безіменний палець. Водночас середнім і вказівним пальцями один з батьків може контролювати положення голівки малюка.
3. Підтримка під пахвами. Дитина лежить у воді на спинці. Якщо глибина дозволяє, то можна прийняти вертикальне положення. Дорослий обережно тримає дитину під пахвами. Цим способом користуються, якщо треба змінити положення дитини у воді.

Пам'ятатйе, вміння плавати — це не лише захист від небезпеки у воді для ваших дітей, а це також і хороше загартовування для організму дитини. Плавання сприяє фізичному розвитку, зміцнює м'язи і дуже корисне для опорно-рухового апарату дитини, допомагає тримати тіло в тонусі і піднімає настрій.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber