Знайомо, коли дитина не обходиться парою застуд в зимовий період, а хворіє і хворіє? Причому друзі та однокласники хворіють набагато рідше, хоча з ними їхні батьки возяться набагато менше. В чому причина? Читайте далі!

Червоне горло як маніпуляція
Чому одні діти хворіють частіше, ніж інші. Часто трапляється так, що одні діти бачать користь від хвороб, а інші - ні. Одні користуються хворобою як засобом маніпуляції, а інші не бачать в цьому ніякого резону.
Дитині завжди хочеться отримати від рідних більше любові, ніжності, тепла, іграшок, і якщо найлегше володіти всім цим, просто захворівши, чадо швидко засвоїть урок і буде то застудитися, то покриватися висипом із завидною регулярністю.

Чому мама піддається?
В такі моменти нею керує комплекс провини: "Це я винна, що дитина захворіла. Недодивилася ... Тепер потрібно розплачуватися сповна". І виходить, що, коли дитина здорова, у мами немає часу, щоб посидіти з нею поруч, погладити, поговорити, а варто чаду захворіти - вся мама в повному розпорядженні або дозволяє цілий день грати на планшеті і дивитися мультики. Як цим не скористатися хитреньким розумному синові? Питання риторичне.

Стимул одужувати.

Звичайно, ми не перестанемо піклуватися про дитину, якщо вона щзахворіла, - ми просто переглянемо деякі свої установки.


1. Даємо дитині зрозуміти, що хворіти - це нудно. Якщо захворів, то лягаєш в ліжко і ... одужуєш. Ігри, нескінченні мультики та інші розваги можуть тільки заважати, адже вони перенапружують.
2. Смачні речі під час хвороби (тістечка, шоколадки, булочки) скасовуються. Порожні калорії, солодощі, в яких занадто багато вуглеводів і жирів, тільки гальмують одужання, адже забирають "увагу" організму на перетравлення, а не на боротьбу з вірусами і очищення від токсинів.
3. Якщо дитина школяр або підготовчої групи, то після того, як температура спала, вона повинна робити (хоча б частково) домашні завдання, щоб наздогнати шкільну програму.

Щоб дитина рідше хворіла, обов'язково проходьте з нею регулярні огляди у лікарів. Спонукайте дитину вести активний спосіб життя (гуртки та секції, загартовування).  Допоможіть малюкові завести багато друзів - коли тебе чекають товариші, щоб весело пустувати на дитячому майданчику, хворіти зовсім не хочеться.  Коду дитина здорова, частіше ходіть з нею в гості, в театр, в кіно, в кафе, щоб захворіти означало позбутися цих задоволень.  Такий здоровий і неупереджений підхід позбавить дитину від необхідності хворіти для того, щоб щось отримати. А значить, хворіти вона буде все рідше і рідше.