Що може бути краще ароматної ранкової кави? Але, як відомо, після приготування кави залишається гуща, яку можна використати з користю.

 А чи знаєте ви, що саме кавова гуща - то чарівний засіб, який повинен бути в кожному домі? І не тільки для того, щоб гадати на ньому або робити скраб для тіла. У кавовій гущі спектр дії набагато ширше.

Домашній освіжувач повітря

Неприємні запахи будуть не страшні, якщо ви будете використовувати каву на благо ароматів будинку. Найпростіший спосіб - задекорувати свічку кавовими зернами: нагріваючись, вони будуть виділяти неповторний аромат свіжості і щастя. А якщо шкода використовувати кавові зерна «не за призначенням», беремо кавову гущу, розкладаємо на підносі тонким шаром і ставимо в морозильну камеру на 6-8 годин. За цей час велика частина рідини зникне, залишивши приємний запах.

Потім підсушують гущу при кімнатній температурі 4 години і пересипаємо її в невеликі мішечки, зшиті з щільної тканини. Їх можна розкладати і по дому, і ховати серед речей в гардеробі - в будь-якому випадку, шлейф приємних запахів вам забезпечений.

5 правил прання одягу з шовку: як не зіпсувати улюблену сукню

Добриво для кімнатних рослин

Кавова гуща також чудовий засіб, що прискорює і покращує ріст кімнатних рослин за рахунок вмісту в ній фосфору, азоту та інших мінеральних речовин. Насипайте кавову гущу або прямо в кашпо, або змішуйте каву з водою, яку використовуєте для поливу кімнатних рослин.

Засіб-антистрес

Темні кола під очима, втомлений вигляд, а вам потрібно на важливу зустріч? Беріть кавову гущу, наносите її на ватяні диски і покладіть їх під очі на 10 хвилин. Потім змийте теплою водою і нанесіть крем. Кава володіє неймовірним тонізуючим ефектом, тому і результат перетворення буде помітний вже після першого застосування маски.

12 несподіваних способів застосування оцту в побуті

Скраб для посуду

Кавову гущу можна використовувати і для чищення каструль та сковорідок. Її прекрасні абразивні властивості допомагають з легкістю впоратися з багатьма проблемами. На губку для миття посуду наливаємо миючий засіб, а зверху насипаємо трохи кавової гущі і беремося за чистку. Тільки будьте уважні: після ополосніть посуд в мисці, інакше вода з гущею заб'є стік.

Ароматизатори для тіла

Кавова гуща також допоможе впоратися з неприємними запахами на тілі, наприклад, на руках. Якщо ви нарізали цибулю або часник, а, може бути, чистили рибу, то запах неодмінно залишився. Щоб позбутися від нього за 1 хвилину, нанесіть кавову гущу на руки, акуратно втираючи (якщо процедура не дуже приємна, додайте кілька крапель олії), потім змийте теплою водою і змастіть руки кремом.

Прості поради для прибирання будинку: лайфхаки для дому