Літо - пора відпусток і незабутніх подорожей. Хтось для відпочинку з дітками обирає закордонні курорти, хтось подорожує Україною, комусь через відсутність відпусток та вихідних доводиться придумувати дозвілля для дітей лише ввечері, після роботи. Ми вирішили запитати в рівнян про те, де вони люблять відпочивати з дітками і якому виду відпочинку надали перевагу цього літа.

Дана Антончук, мама маленької Єви, поділилась, чому цього року їхня сім'я відмовилась від відпочинку в Туреччині і надала перевагу Шацьким озерам.

“Моя позиція, що коли їдеш на море то готувати їсти на усю сім'ю в плани не входить. Час на морі потрібно проводити з дитиною, з чоловіком, грати в ігри, будувати піщані замки, гуляти, купатися і засвоювати максимум вітаміну D, засмагаючи. Тому минулого літа ми літали в Туреччину. Відпочинок на Чорному морі в Україні не розглядався , бо ціна в готелі з харчуванням не відрізняється від закордонних, а от сервіс дуже відстає.
Цього ж року сімейний бюджет не дозволяє нам подорож до моря, тому почали шукати варіанти в районах 250-300 км від Рівного, і щоб сума не перевищила 8000-10000 грн. Зрештою, зупинились на Шацьких озерах.
Звичайно, доведеться і їсти готувати, але коли потрібно економити, а відпочити дуже хочеться, то потрібно чимось жертвувати. Але за гарну ціну ми виїдемо з шумного і душного міста. Щодня засмагатимемо біля води, а те що Шацькі озера біля берега доволі мілкі, то з маленькою дитиною буде зручно льопатися.”

Дійсно, все частіше рівняни обирають для відпочинку саме озера, а не море, якщо не мають можливості поїхати закордон, пояснюючи це тим, що українські морські курорти невиправдано дорогі, а море брудне.

Прихильники ж закордонних курортів за системою “all inclusive” залишаються при своїх вподобаннях і такому задоволенню не зраджують, хоча й бідкаються, що цьогоріч значно зросла середня вартість відпочинку, наприклад, у Туреччині. Фахівці туристичного бізнесу кажуть, що ціна на турецькі курорти зросла приблизно на 10-20% в порівнянні з минулим літом.

Мама 3-річної Амалії, Анастасія Багній, яка ще донедавна працювала туристичним менеджером ділиться власними спостереженнями стосовно цього:

“Для мене як і для кожної мами дуже важливий якісний відпочинок для дитини! Серед закордонних курортів найкращим сімейним залишається Туреччина, хоча по бюджету в порівнянні з минулим роком ціни зросли. Я для своєї сім'ї обираю саме цей напрям, дуже люблю Середземне море, це поєднання ціна-якість, а концепція “все включено” дозволяє відпочити і мамі, і дітям! В цьому сезоні найбільш популярними є Єгипет та Болгарія . Також великим попитом користуються вітчизняні курорти Одещини та Херсонщини”

 

Про перельоти і підготовку до подорожей літаком з маленькими дітками можна говорити досить багато, але головним все ж залишається позитивний настрій батьків і бажання батьків показати дитині світ.

Марія Шидловська, мама двох хлопчиків, поділилась власним досвідом подорожей закордон з дітьми:

“З дитиною відпочивати закордоном дуже комфортно, особливо з дитиною до 1 року, бували в Єгипті, коли малому було 8 місяців, все було супер. В травні цього року вже були в Туреччині, погода була досить сприятливою і не жаркою. А влітку на вихідних або ввечері після роботи відвідуємо, місцеві ставки та озера. Взагалі, не потрібно боятися з дітками їхати відпочивати, особливо за кордон, так як там створено все для їхнього комфорту”

Поділюсь і власним досвідом.

У мене двоє дітей, хлопчики. Вперше закордон з дитиною ми полетіли, коли старшому Тимофію було всього 10 місяців. За свої 6 неповних років він побував з нами у кількох країнах — Туреччині, Єгипті, Австрії, Угорщині. Меншому сину Марку у вересні виповниться 3 роки і він також вже був кілька разів на морі закордоном — у Туреччині та Єгипті.

Польоти з дітьми — досить проста справа, якої не варто боятися, якщо до неї правильно підготуватися. До першого польоту з дитиною я готувалась досить ретельно: читала статті на цю тему в Інтернеті, радилась з педіаторм стосовно переліку медикаментів, які варто взяти з собою, розпитувала про перельоти з дітьми у знайомих, які вже мали такий досвід. Важливо скласти попередній список речей, щоб в результаті нічого не забути, особливо це стосується ліків. Краще перестрахуватись, ніж потім шукати потрібний сироп чи таблетки на території готелю і поза ним. В літаку, при взльоті та посадці, маленьку дитину, якщо вона на грудному вигодовуванні, варто годувати, а старшим дітям давати щось пити, так не буде закладати вушка.

Часто мене запитують знайомі: “З таким маленьким і вже літаком на море, не страшно?” і я завжди відповідаю: “Ні, нам не страшно, а значить і нашим дітям не страшно. На морі все те ж саме, що і вдома: ви і діти, тільки заняття інші і мамі не потрібно готувати обіди, вечері і робити інші домашні справи”. Якщо є можливість, обов'язково подорожуйте з дітками!

Кожен наш відпочинок — це новий досвід для сім'ї, нові емоції та враження, з поїздок діти завжди приїжджають ніби дорослішими і це круто. Ми також активно відпочиваємо і в Україні: їздимо в гори, відвідали майже усі обласні центри західної України і не тільки.

Рівне нщина дуже цікава для подорожей. Влітку ми ставимо собі за мету щотижня на вихідних намагатись відвідувати цікаві місцини поблизу Рівного. Були в Тараканівському форті, біля залишків Губківського замку в Надслучанській Швейцарії, у Дубенському замку, у с. Рубче, де серед фосфогіпсових гір виникло незвичне озеро, біля руїн костелу у с. Тайкури, в Пересопниці, на Базальтовому озері, в Тунелі кохання в Клевані. Їздимо також на озера поблизу Рівного. А взагалі жоден літній день не обходиться без походу на дитячий майданчик, катання на велосипеді, самокаті, сігвеї, ввечері після садка діти постійно на вулиці.

Цього року, у березні, ми вже були на морі в Єгипті, а влітку ще маю мрію показати дітям, що таке ночівля в наметах, наприклад, біля Білого озера, там ще ми не були, це буде новий для нас досвід. Смажити маршмелоу на вогні, варити уху, рибалити, купатися і сидіти біля багаття, коли стемніє — це так атмосферно. Головне, запастись засобами від укусів комарів.

Досвід і коментарі батьків доводять, що без проблем можна відкрити для себе багато цікавих місць і показати їх дітям, головне — мати велике бажання. Не потрібно сидіти вдома і думати “а як?”, треба вставати, збирати речі для себе та дітей і гайда мандрувати: автівкою чи літаком, автобусом чи потягом — неважливо, якщо спланувати маршрут заздалегідь, підійти до подорожі з відповідальністю і взяти з собою хороший настрій, бажання відкривати для себе щось нове і незабутньо провести час з сім'єю.

Читайте також: Як навчити дитину плавати? Рівне нські батьки діляться досвідом

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber