Всі ми звикли, збираючись на море, класти в свою аптечку баночку або тюбик «Пантенол». Тільки так всі і рятуються від опіків, які можна отримати, на відпочинку влітку.Вважається, що «Пантенол» - це швидка допомога при опіках, і всі ми активно користувалися цим засобом. Однак виявилося, що з ним все не так просто ...

«Пантенол» від опіків

Зараз, в розпал літнього сезону, тема сонячних опіків особливо актуальна. Саме тому Всеукраїнська спілка парамедиків вирішила дати людям важливі рекомендації з цього питання. Особливий акцент був зроблений саме на використанні «Пантенол». Парамедики заявили, що «Пантенол» ні в якому разі не можна застосовувати для лікування опіків. Давай розбиратися чому.

По-перше, лікарі вказали на те, що «Пантенол» в першу чергу ранозагоювальний засіб. Про те, що препарат допомагає при опіках, не сказано ні слова. Хоча на деяких тюбиках і балонах це написано, але все ж в першу чергу йдеться про ранозаживляючих властивостях.

По-друге, парамедики відзначили склад і препарату, розібравши кожен з його компонентів. 

Основна діюча речовина - декспантенол (провітамін B5). В процесі метаболізму декспантенол окислюється до пантенолової кислоти, яка забезпечує регенерацію шкіри. Далі в складі йде цетостеариловий спирт, який сам по собі негативно впливає на опік. Він використовується як загусник при виробництві кремів і мазей. Сам по собі він не токсичний, але може мати на шкіру несприятливий вплив. Наприклад, може виникнути контактна кропив'янка. Далі бачимо допоміжні речовини, жодне з яких не використовується при лікуванні опіків.

Наприклад, пропіленгліколь, що володіє бактерицидними властивостями, каліюдигідрофосфат, який регулює кислотність і тетрафторетан, який забезпечує охолодження. Як бачиш, ніщо з цього не призначене для застосування при опіках.

Так, дексапантенол дійсно відновить і захистить шкіру, надаючи ранозагоювальну дію, як і зазначено на упаковці. Однак рана починає гоїтися приблизно з 5-го дня, а до цього «Пантенол» не те що не допоможе, а навіть погіршить ситуацію. Справа в тому, що «Пантенол», нанесений на опік, утворює густий шар піни. Це в свою чергу перекриває єдиний шлях для охолодження рани. Таким чином теплун емає куди йти, тільки всередину, посилюючи опік. Звичайна фізика.

Ось чому не варто наносити «Пантенол» на свіжий опік. 

Єдине, що дійсно потрібно зробити, так це зволожити і охолодити рану. Допоможуть холодні компреси і утримання від сонячних ванн. А «Пантенол» буде потрібен лише через днів 5, щоб загоїти рани відопіків.

Отримати сонячний опік легко і просто, особливо в перший день відпустки, коли тільки і хочеться, що валятися на пляжі і насолоджуватися теплом. Незважаючи на бажання, не забувай дотримуватися правил.

Адже це не так складно: не будь на сонці в найспекотніші години і користуйся сонцезахисним кремом. Ось і весь секрет.