Чистотіл відноситься до отруйних рослин, але при дотриманні всіх правил застосування з ним досягаються тільки позитивні результати. Зрозуміло, необхідна точна, індивідуальне дозування. Фахівцями відмічено, що чистотіл в галенових формах протипоказаний для зовнішнього застосування особам, які страждають на епілепсію, бронхіальну астму, стенокардією, а також низкою неврологічних захворювань.

Грибок


Щоб позбутися від грибка, екземи, потрібно 3 рази в день приймати за півгодини до їжі по 1 ст.л. соку чистотілу, а також рясно змащувати цим соком уражені хворобою місця. Відразу після змазування відчувається сильний свербіж, але по мірі всмоктування шкірою соку він стихає. Коли свербіж пройде, ще 3-4 рази повторіть змазування, з інтервалами між кожним змазуванням в 3-5 хвилин. Лікуватися таким чином протягом місяця, потім зробити 10 днів перерву. Після нього при необхідності курс лікування можна повторити. Ні в якому разі не торкатися до змазаних соком ділянок, так як можна пошкодити здорову тканину.

Бородавки


Соком чистотілу можна очистити тіло від бородавок. Для цього його потрібно пити по 1 ст.л., запиваючи ковтком води, вранці натщесерце, в 6.00, за півгодини до їжі, потім в 11.00, в 16.00 і о 21.00, не менше ніж через 2 години після їжі. Приймати так протягом 30 днів. Зробити десятиденну перерву, а потім повторити лікувальний курс.

Геморой


Вставляючи щодня протягом 10 днів увечері перед сном в пряму кишку ватний тампон, змочений соком чистотілу, позбудетеся від геморою. Перший вечір ставити тампон на 30 хвилин, другий - на 45, а третій і наступні - на 60 хвилин. Після закінчення лікування тампонами з соком чистотілу вводити тампони, просочені маслом шипшини. Через 2 тижні забудете про геморої.

Від поліпів і папілом


Можна в склянці води розчиняти 1 ч.л. соку чистотілу, а потім робити з цим розчином клізму.
Чистотіл вибірково накопичується в печінці і в жовчі, тому користуватися ним при введенні всередину потрібно з великою обережністю, точно дотримуючись рекомендованої дози.Щоб позбутися від будь-яких зовнішніх, видимих при огляді поліпів і папілом, треба свіжий чистотіл пропустити через м'ясорубку, віджати з отриманої маси сік і випарити на слабкому вогні його до густоти екстракту. Щодня обробляти їм освіти, до повного їх зникнення.

Астма 

Пити ліки по 1 ч.л. 4 рази на день за півгодини до їжі, запиваючи ковтком води. Місяць пити, потім зробити десятиденну перерву і знову повторити курс. І так 3 рази. Астма повністю виліковується. Такий прийом соку чистотілу також допомагає при гіпертонії.