Небезпечне дерево. Здолбунівчанин проти дуба, який росте неподалік його оселі. Каже ще, чого доброго, впаде йому на хату. Взяв би й зрубав би, та не все так просто, бо дуб - дерево не просте: доведеться штраф заплатити. То чекати, поки станеться лихо чи порушувати закон? І чому так складно позбутися одного дерева - про все це дивіться у сюжеті.

Цей дуб - росте за декілька метрів від хати здолбунівчанина Тараса Стельмащука. Каже, вітри вже неодноразово відривали величезне гілля, а дерево - похилилося.

Щоб дуба зрізали, звертався в міську раду ще наприкінці минулого року. Потім ще раз - наприкінці лютого вже цього року. Минулотижнева ж негода не на жарт перелякала. Та у Здолбунівській міській раді повідомили - підстав дерево рубати нема.

Сергій Потапчук каже, рубати - не садити. Будь-яке дерево, яке знаходиться поза межами вашого двору, зріжуть тільки якщо на це є дозвіл муніципалітету.

Аби зрізати бодай одне дерево спочатку - письмова заява. Після чого - складення акту.

Що ж стосується дубів, то ситуація ще більш непроста.

А це - дупло, горизонтальні або вертикальні тріщини в дереві, або ж воно розкололося чи хвороба: сильне зараження омелою чи шкідниками, що спричиняє нежиттєздатність. Крім того, дерево можуть зрубати, якщо росте на відстані менше 5-ти метрів від будинку. А ще ....

Чи вважають у відділі благоустрою небезпечним кут нахилу у цього дуба, питаємо...

Та цьому дубу такий метод, вочевидь, не дуже допомагає вирівнятись. Тарас Стельмащук розповідає, збирався заяву написати, та його спочатку спрямували в екологічну інспекцію в Рівне , а потім взагалі почали переконувати нічого не писати.

Дивіться також: прибери сміття. Новий челендж дійшов до Рівного (ВІДЕО)

Завідуюча комунальним відділом з благоустрою м. Здолбунів каже, звертався Тарас Стельмащук лише в усній формі та й запізно.

Мовляв, не може за такий проміжок часу здійснити всі необхідні процедури.

Але зовсім не означає, що дозвіл буде, каже Ірина Сирота. Що ж йому робити, якщо дерево впаде? - Тарас Стельмащук питав у чиновниці.

Не чекати, поки прийде лиха година, думав Тарас Стельмащук і вирішив було сам спиляти. Та зупинив штраф. І розмір його залежить від того, хто його накладатиме. Якщо здолбунівська міськрада...

Якщо ж обласна екологічна інспекція - штраф буде у рази більший.

Тарас Стельмащук написав заяву. Телефоном розповів, після візиту журналістів до нього стали куди привітніші. Тепер чекає відповіді. Сподівається, дозвіл за зрубку дадуть раніше, ніж дерево впаде на його будинок. І не доведеться з`ясовувати, через чию халатність це сталося і хто компенсовувати ймовірну шкоду буде.
 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber