Вони загинули аби ми перемогли. На третій день Пасхи традиційно тисячі україців вшановували героїв УПА, в урочищі Гурби. 75 років тому тут відбувся найбільший бій між українськими повстанцями та військами НКВС. Про вшанування героїв далі у сюжеті.

Василю Кирилюку зараз 94 роки. Він єдиний хто дожив до наших днів безпосередній учасник Гурбенської битви. Зі сльозами на очах упівець згадує ті події та загиблих побратимів.

Цьогоріч вшановують загиблих Гурбенської битви і сучасні герої війни на сході України. Кажуть подвиг вояків УПА надихає їх на боротьбу з російським агресором.

Божественну літургію за загиблими очолив Архієпископ Рівне нський та Острозький Іларіон.

Читайте ще: у Гурбах вшанували пам`ять полеглих Героїв (ФОТО)

75 років тому 35 тисячне військо НКВС оточило близько 5-ти тисяч бійців УПА. У ході запеклих боїв українським повстанцям вдалось прорватися крізь кільце. Історики певні у цьому бою воїни УПА продемонстрували справжню жертовність та силу духу.

І хоча зараз про те хто ж виявися справжнім переможцем бою під Гурбами точиться суперечка між істориками, проте всі сходяться на тому що Радянський Союз як держава канула в небуття натомість вільна Україна за яку і воювали герої УПА святкуватиме чергову річницю своєї Незалежності. 

 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber


?