Навіщо ж чехам знадобився старий тролейбус, котрий, здавалося б, більш ні для чого, окрім вторинної переробки, непридатний?

Наприкінці квітня мідні магістралі Рівного покинув один із старих тролейбусів Шкода-9Тр. Але, на відміну від більшості його колег, які, відпрацювавши декілька нормативних термінів, відправилися на брухт, номеру 128 пощастило більше – він повернувся до чеського міста Брно, де трудився у роки своєї юності, після чого був куплений рівненською міською радою у ті часи, коли тролейбусний парк потребував хоч якого-небудь оновлення, а на нові машини грошей не вистачало. На початку нинішнього року КП «Рівне електроавтотранс» вдалося укласти угоду про «репатріацію» тролейбуса – тобто його купівлю зацікавленими особами, та доставку на батьківщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівне нський тролейбус возитиме чеських туристів (ФОТО)

Виникає закономірне питання: навіщо ж чехам знадобився старий тролейбус, котрий, здавалося б, більш ні для чого, окрім вторинної переробки, непридатний? А ось для чого: покупці розглядають його не як брухт, а як антикваріат, тому збираються відновити його до стану, котрий він мав, щойно зійшовши із заводського конвеєра! І це вже не одиничний випадок: п’ять років тому Рівне вже продало один тролейбус Шкода-9Тр до польського Любліна, і на сьогодні ремонт машини вже добігає завершення. А у Брно рівненська «дев’ятка» стане робочим екземпляром цілої колекції старовинних тролейбусів, котру транспортне підприємство Брно дбайливо зберігає та поповнює.

Тролейбус Шкода-9Тр №128 досі виглядає так, як у Рівному. Його відставили від роботи з пасажирами у листопаді минулого року, та планували списати, але доля йому посміхнулася. За ворота «раю» його не випускають, бо формально він непридатний до експлуатації, але проїхатися декілька метрів по депо цілком можливо. Невдовзі тролейбус поставлять на капітальний ремонт, після якого йому повернуть оригінальний номер – 3136, котрий він мав у Брно до 1996 року.

Найстаріший експонат колекції – тролейбус Шкода-6Тр 1949 року випуску. Працював у місті Пльзень до початку 70-х років, після чого був куплений Технічним музеєм Брно, та відновлений до робочого стану. Брав участь у святкуванні 75-ї річниці тролейбусного руху у Пльзені у 2016 році.

 

Подальша лінійка тролейбусів Шкода: 7Тр 1954 року (праворуч, у робочому стані) та 8Тр 1958 року (ліворуч, у процесі реконструкції). У Чехії є традиція відзначати ювілеї відкриття руху тролейбусними парадами та святковим катанням на ретро-машинах, то Шкода-7Тр у вересні минулого року з цією метою гостювала в місті Їглава.

Добре знайомий рівнянам тролейбус моделі Шкода-9Тр – один із найстаріших, що збереглися, 1971 року випуску. Після капітального ремонту «репатріант» №128 (тобто №3136) виглядатиме приблизно так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вартість проїзду у тролейбусах Рівного зросте

Рідкісний екземпляр, котрий не пішов у серійне виробництво – тролейбус Шкода-Т11 на базі кузова автобуса Karosa ŠM 11, 1967 року. Всього було випущено 8 таких машин, а збереглася лише одна. При чому, доля цього тролейбуса пов’язана з Україною – у 1968 році він проходив випробування у Києві та Криму на гірській трасі. Хоча постійне місце дислокації тролейбуса – Брно, на фото він зафіксований у місті Їглава, де святкувалося 70-річчя тролейбусного руху.

До колекції ретро-тролейбусів належить також і Шкода-14Тр одного з перших випусків, 1983 року. По суботах та неділях влітку працює на «історичному маршруті» від пивоварні Брно до депо Комін, покататися на якому може кожен бажаючий. До слова, у Рівному два тролейбуси цієї ж серії (№140 та №141) досі експлуатуються на маршрутах з пасажирами – хоча їхній зовнішній вигляд не «музейний», завдяки зусиллям працівників «Рівне електроавтотрансу» вони підтримуються у доброму технічному стані.

Найновіший відновлений експонат – тролейбус-«гармошка» Шкода-15Тр. Виглядає так, ніби його щойно привезли на машині часу з 1990 року! У Рівному таких тролейбусів, на жаль, немає, але їх чимало у Тернополі, Львові та Житомирі.

Тролейбус найвищого рівня унікальності – єдина у світі Татра-Т401, виготовлена у 1958 році! До кінця 1950-х років у тодішній Чехословаччині було два виробники тролейбусів – Шкода та Татра – однак «партією та урядом» вирішено провести уніфікацію виробництва: Шкода переключилася винятково на тролейбуси, а Татра – на трамваї. Ця машина стала останньою виготовленою Татрою, хоча існували плани не лише пустити її у серію, але й зробити модифікацію з «гармошкою».

Шкода-14Тр – основна модель нинішнього рівненського тролейбусного парку. В Брно ще є декілька пасажирських «чотирнадцяток», однак по мірі надходження нових машин вони або списуються, або розпродаються (наприклад, колишні №3232 та 3236 тепер працюють у Рівному під номерами 172 та 173). А цей №3239 служить технічною допомогою – у салоні замість сидінь встановлений компресор, акумулярна батарея, та інше приладдя, потрібне для мобільного обслуговування рухомого складу, а «роги» обладнані системою змащення контактної мережі у зимовий час проти обмерзання.

Окрім великого депо Комін, у Брно є два менших – Гусовіце та Слатіна. На цьому фото з Гусовіц – майбутнє та минуле брненського електротранспорту: новітній чеський тролейбус Шкода-31Тр з кузовом SOR, та одна з небагатьох Шкод-14Тр.

А цей «тролейбус» виготовили спеціально для того, щоб з ним фотографуватися! Все по-дорослому – кермо, пульт керування, і навіть інвентарний номер, але друзі звуть його просто Якубом :)

Автор висловлює подяку керівнику сектору історичного рухомого складу транспортного підприємства міста Брно Їржі Чєрному та водію Лукашу Тучєку, котрі люб’язно погодилися провести екскурсію по тролейбусному депо Комін, яке є справжнім раєм для рогатих ретро-машин.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber