Хвилюєтеся, що не отримаєте гарного врожаю капусти? Якщо дотримуватися певних правил, то причин для хвилювання у вас не буде.

 Є кілька загальних правил: 

- капуста любить воду;

- капуста любить світло;

- капуста найулюбленіша їжа у шкідників, тому її люблять практично всі і її потрібно берегти.

Як вирощувати капусту

Вибір і підготовка ділянки. Попередники.

Отже, визначилися з сортом, підготували насіння. Тепер час підготувати грунт.

Садити капусту краще в грунт, де раніше вирощували цибулю, огірок. Небажано вирощувати капусту на одному місці більше двох або трьох років поспіль.

Читайте також: Секрети вирощування полуниці: як отримати великий урожай

Висадка розсади в грунт

Перед висадкою загартовуємо розсаду: поступово знижуємо температуру і збільшуємо вентиляцію. Висаджуємо в землю, коли з'явилися 5-6 справжніх листочків. Проводимо підгодівлю: 1 столова ложка сульфату калію і сечовини на відро води. Поливаємо цим розчином акуратно. Час висаджувати у відкритий грунт.

Перед посадкою, години за дві, полити водою. Висаджувати рекомендується в похмурий день, ближче до вечора, на зростаючий місяць. У лунку наливають 0,5-1л води і заглиблюють розсаду до рівня листочків (справжніх). Перші три дні розсаду затінюють, якщо рослина не прижилася, то на її місце можна висадити нову (якщо вона загинула від хвороби або від шкідника). Відстань між рядками робимо для ранньостиглих сортів 40-50 см, а між рослинами 25 см. Для пізньостиглих і середньостиглих 60 см між рядками, а 35 см між рослинами.

Догляд

У перші два тижні посадки, рослину поливаємо кожні 2-3 дні (8-10 л на кв.м.), потім переходимо на один раз в тиждень (12-15 л на кв.м). Поливаємо один раз в день, коли сонечко ще встає або коли майже зайшло. Полив здійснюємо при температурі води + 18 - + 20 градусів. Як тільки утворилися качанчики, поливаємо інтенсивніше. Обов'язково слідкуємо за грунтом, якщо вологи буде недостатньо, то листя капусти можуть в'янути. Це може привести до відмирання тонких корінців. Міжрядний обробіток проводимо через 10 днів після посадки, а потім рихлимо щотижня після поливу. Добре було б проводити підгортання, для того щоб активізувати утворення додаткових коренів.

Читайте також: Добриво з яєчної шкаралупи: як правильно використовувати в городі

Підживлення

Склад підгодівлі: на відро води додати 0.5л коров'ячого гною або курячого посліду. Підгодовуємо кілька разів за сезон, а також після збирання і підготовки до наступного сезону. Першу підгодівлю проводимо для наростання листя, другу через 10 днів, третю в червні (для пізніх сортів) з метою посилення росту качана. Для посилення врожаю можна провести підгодівлю і в серпні.

Збираємо урожай

Перший урожай капусти збираємо вже через 55 днів, а основний урожай припадає на вересень. Зрізаємо качан довжиною 5-7 см, з двома-трьома нещільно прилеглим листям. Збір проводимо в суху погоду. Якщо заморозки почалися раніше, краще почекати - не зрізати, поки підмерзле листя відтане. Після закінчення прибирання всі кочериги треба обов'язково викопати із землі, щоб вони не згнили і не розплодилися небезпечні шкідники. Для зимового зберігання відбираємо качани з двома зеленими листами, що криють.

Зберігати капусту краще на сухій соломі, вона вбирає вологу і її можна замінити. Ще добре використовувати в якості підстилки висушене листя папороті - вони захищають від багатьох видів гнилей. Довше, ніж звичайно зберігаються качани, обвалені в глині. Зберігати капусту треба при температурі -1 + 2 градуси, при вологості 90-98%.