Вік дитини 6 - 7 років - це час змін не тільки зовнішніх, а й внутрішніх: дитина стає більш свідома і вже засвоїла норми моралі, вміє контролювати свої емоції і розуміє свої бажання.

У віці 6 - 7 років у дитини відбуваються значні зміни в її житті: у зв’язку з тим, що дитина йде в школу, її коло спілкування та інтереси змінюються. Більш того, діти в цьому віці стають досить відповідальними і вважають себе дорослими. А як правильно батькам спілкуватися зі своїм вже не малюком, але ще й не дорослою дитиною?

 

Відносини з однолітками

Для дитини 6 - 7 років дуже важливе спілкування з однолітками  

У віці 6 - 7 років друзі та ровесники стають для дитини більш важливими, ніж раніше. Вона прагне знайти собі коло друзів, часто наслідує хлопців з двору і багато часу проводить в іграх з ними. Завдання батьків на цьому етапі підтримувати дитину, допомагати їй будувати відносини з ровесниками і дати можливість їй самій обирати друзів.

Якщо ваша дитина конфліктує з кимось із однолітків, не лайте її за це. Краще його підтримати і дати пораду, як вийти зі скрутної ситуації.

Не забувайте, що в цьому віці формується інтерес до протилежної статі. Тому дитині потрібно розповідати про призначення чоловіка й жінки, про сімейні цінності і як краще поводитися з тим, хто тобі подобається.

 

Спілкування з батьками

Дитині дуже важливо знати, що вона може покластися на дорослих

У зв'язку з тим, що в 6 - 7 років дитина більше часу хоче проводити в колі ровесників, то закономірно, що вона віддаляється від батьків. Не варто перешкоджати, так як все-одно батьки для неї залишаються на першому місці. Якщо хочете, щоб дитина з вами проводила більше часу, придумуйте цікаві ігри та заняття і проводите час разом.

Покажіть, що щоб не сталося, дитина може на вас розраховувати в будь-яку хвилину. Це робить її впевненою в собі і позбавляє від багатьох психологічних проблем.

 

Розвиток дитини

Незабаром ваш малюк стане першокласником і його життя кардинально зміниться. Тоді йому доведеться багато часу займатися тим, що вимагають від нього дорослі, а не тим, чим хотілося б. Тому доцільно заздалегідь потроху привчати дитину до нових для неї видів діяльності, розвивати посидючість і увагу. При цьому не забувайте, що у дитини має залишатися час на ігри і ті справи, які цікаві особисто їй. А заняття під керівництвом дорослих повинні носити цілеспрямований, але в той же час ігровий та цікавий характер. Таким чином, в грі буде продовжувати формуватися довільність і керованість поведінкою.

 

Виховання відповідальності

У дитини 6 - 7 років повинні бути свої домашні обов'язки

Завершується пора дошкільного дитинства, на цьому етапі варто особливу увагу звернути на розвиток таких особистих якостей як відповідальність, почуття обов'язку і сумлінність. Для цього можна виділити 5 основних правил:

1. Попереднє знання. Вседозволеність ні до чого доброго не приводить, тому дитина до 5 - 6 років повинна чітко засвоїти, що телевізор або комп'ютер можна включати тільки з дозволу батьків, речі не можна розкидати, ліжко після сну потрібно заправляти і так далі.

2. Домашні обов'язки. Уже в цьому віці дитина повинна мати свої, нехай і не складні, але домашні обов'язки. Наприклад, прибрати зі столу за собою тарілку, навести порядок на своїй книжковій полиці, витерти пил на меблях.

3. Результати роботи. Якщо ви доручили дитині якусь справу, то вона зобов'язана виконати її до кінця. Якщо зроблено неправильно, вона повинна не боятися переробити і виправити свої помилки. І не забувайте хвалити її після закінчення роботи.

4. Можливість вибору. У дитини повинна бути можливість вибирати не тільки дії, а й наслідки своїх вчинків. Наприклад, або ми зараз разом прибираємо квартиру і раніше йдемо гуляти, або ти чекаєш, поки я заберуся, але тоді у нас на прогулянку залишиться набагато менше часу.

5. Ваша реакція на погану поведінку дитини повинна бути недовгою. Якщо дитина зробила щось не так, ви повинні один раз їй коротко пояснити, що так робити не можна, допомогти усунути наслідки цього і більше не нагадувати про проступок.