Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Відродження епох
Відродження епох
Мандрівка одного дня до історичного Острога
Якщо Ви багато мандрували Україною, то помічали, що безліч історичних архітектурних пам'яток - це руїни. Частина замків та палаців приймають у своїх стінах безліч туристів, ще частину намагаються врятувати. Але є й такі архітектурні споруди, які назавжди залишаться руїнами історії... Рівне нщина не стала виключенням. На території області є замки, при вигляді яких перехоплює подих, а є руїни, які нагадують нам про тривожні події минулих століть.
Хоча варто зазначити й те, що на Рівне нщині є місто, яке намагається не тільки зберегти свої пам'ятки, а й відновити ті споруди, які стали підвладні часу і почали руйнуватися. Отож, пропонуємо Вам мандрівку одного дня до Острога, історія якого починається з далекого 1100 року.
Колись Острог входив в п'ятірку найбільших міст в Україні. Сьогодні ж це невеличкий, але дуже затишний провінційний райцентр, в якому збереглося чимало пам'яток. Кожна з них заслуговує на окрему увагу.
ПОЧИНАЄТЬСЯ ІСТОРІЯ МІСТА З ЧАСІВ КИЇВСЬКОЇ РУСІ, САМЕ ТОДІ З'ЯВИЛАСЯ НАЗВА "ОСТРОГ"
У XIV столітті князь Данило Острозький, племінник князя Данила Романовича, заснував на крутому пагорбі над річкою Вілія замок, який у майбутньому став резиденцією однієї із найбагатших родин князів Острозьких.
Найвпливовіший та найбагатший у Речі Посполитій рід князів Острозьких володіли містом з XIV по XVII століття. Протягом XIV-XVI століть замок в Острозі був родовим гніздом князів і найбільшого свого розквіту досяг за Костянтина Івановича Острозького.
Нині перлина давньоруського фортифікаційного мистецтва приймає у своїх стінах безліч туристів не тільки з України, а й інших країн світу.
На Замковій горі можна побачити найдавнішу споруду - "Вежу муровану" або башту-донжон та Нову круглу вежу, яку збудували в XVI столітті. Незважаючи на те, що Нова вежа декілька разів видозмінювалася, вона змогла до сьогоднішніх днів зберегти свою велич та міць. Подейкують, що можливо згодом тут створять музей військової слави Князів Острозьких.



Під час розквіту замкового комплексу, в Новій круглій вежі знаходився глибокий колодязь та зберігалися різноманітні продукти. Крім того, під час нападу ворожих військ, башта врятувала не одне людське життя.
У Вежі мурованій розташований краєзнавчий музей, який діє тут з 1916 року. Нині тут можна побачити різні експозиції та колекції археології, іконопису, живопису, скульптури, кераміки, зброї, посуду, інших пам'яток історії доби князів Острозьких. Завдяки атмосфері у просторих кімнатах можна хоча б трішки уявити як жилося знатним князям.
Відомо, що про рід князів Острозьких є чимало легенд. Одна з них розповідає про молоду дівчину, так звану чорну княгиню на ім'я Гальшка Острозька. Дівчина зовсім юною вийшла заміж і стала вдовою. Через невимовне горе і постійне поневіряння, Гальшка стрибнула із величезного балкону замку й перетворилася на рожеву птаху.
На Замковій горі знаходиться Богоявленський собор-фортеця
Збудований храм в XV-XVI столітті та частково зруйнований російськими військами в 1886 році.
Впродовж XVIII століття церква продовжувала руйнуватися. Відновили церкву за вказівкою російського царя.

Нова Богоявленська церква зберегла структуру втраченого храму, а також кількість бань. Хоча різницю між храмами можна побачити неозброєним оком.

Довгий період часу двері собору були зачинені, але згодом їх не тільки відкрили для прихожан, а й відновили служби. Почути святі співи та молитву тут можна щонеділі вранці.

Серед архітектурних пам'яток міста особливе місце займає Луцька брама, яка довгий час слугувала захисним пунктом та оборонним щитом для міста.

Сьогодні в кімнатах брами зберігається величезна кількість стародруків. Музей книги є чи не одним із найкращих не тільки в Україні, а й в Європі. Тут можна побачити неймовірні старовинні книги, а також найменшу срібну книгу розмір якої менше ніж п'ять сантиметрів.
Будучи в Острозі не можна оминути увагою ще одну історичну окрасу міста, а саме Татарську браму


Знаходиться вежа на вулиці Татарській. Вежа захищала місто від нападників, які наступали на Острог зі сторони Корця. Татарська брама, як і Луцька відносять до фортифікаційних споруд під назвою барбакан.
Про Татарську браму до наших днів збереглося дуже мало фактів. Відомо, що в далекому 1648 році вона змогла витримати напад козаків і вистояти до наших днів. Довгий період часу вежа стояла наполовину зруйнованою в чагарниках та смітті. Однак знайшлися небайдужі містяни, які вирішили величну пам'ятку врятувати.
Проект "Культурний барбакан" є неймовірним прикладом збереження не тільки історії рідного краю, а й архітектурних пам'яток України. Адже завдяки реальній візуалізації вежі, ми можемо уявити її масштаби та велич. Саме від Татарської брами до сучасного Музею книги був високий мур, який захищав місто від ворожих військ.
До слова, Татарська вежа не єдина пам'ятка в місті, якій дають друге життя. Раджу відвідати також Велику синагогу, пам'ятку юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі. Точної дати, коли почала діяти синагога невідомо, але кажуть, що вже в 1603 році двері тут були відчинені.
Під час Другої світової війни Велику синагогу було значно пошкоджено. Згодом юдейську святиню перетворили на торговий склад, розібравши зовнішні прибудови. Після чого споруда лишилася нікому не потрібною протягом багатьох наступних років.
Зараз тут ведуться ремонтні роботи і навіть створено відео візуалізації того, як виглядала синагога, якою її зробив час, і що з неї зроблять люди, які працюють над відновленням святого місця. Будівельники дуже бережно реставрують залу, намагаючись зберегти її основний вигляд.



Є надія, що з часом в стінах величної синагоги прихожани віднайдуть свій душевний спокій в молитві. А сама споруда стане ще однією туристичною родзинкою міста і прикладом збереження власної історії для інших.
Мандруйте та відкривайте для себе нове. Подорожуйте разом з нами
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: