фото ілюстративне
Чотири виборчих дільниці Рівненської області не пристосовані для здійснення волевиявлення для маломобільних груп населення.

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА. Виборча дільниця №560346 154-го виборчого округу знаходиться на другому поверсі Здолбунівської загальноосвітньої школи №6 (м. Здолбунів, вул. Шкільна, 40).

Виборча дільниця №561005 152-го територіального виборчого округу теж знаходиться на другому поверсі Рівне нської загальноосвітньої школи №26 (м. Рівне , вул. Павлюченка, 24).

Виборча дільниця №560678 розміщена у сільському клубі села Дядьковичі (Рівне нський р-н, с. Дядьковичі, вул. Козацький шлях, 42).

Читайте також: Рівне нський ситуаційний центр активно працює на виборах (ФОТО)

«Основою забезпечення рівного доступу усіх до здійснення виборчого права є ст.24 Конституції України, яка забороняє будь-які прояви дискримінації у сукупності зі ст.38, яка гарантує те, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У ч. 1 ст. 3 Закону «Про вибори Президента України» йдеться, що вибори Президента України є рівними: громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах. Відповідно, ці засади поширюються й на умови доступності до приміщень для голосування, що прямо пов’язано із можливістю реалізувати своє активне виборче право. Важливо розуміти, що доступність стосується не лише осіб, які мають встановлену інвалідність, але й тих, кому важко пересуватися в силу різних обставин: віку, отриманої травми чи реабілітації після неї, людей, які пересуваються, наприклад, з дитячими візками тощо», – коментує громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав у Рівне нській області Марія Цип’ящук.

Крім цього, держані будівельні норми України В.2.2-40:2018 передбачають інклюзивність будівель і споруд.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber