Суть Великого Посту полягає у відмові від недобрих помислів і в зміцненні волі. Ці дні призначені для духовного і фізичного очищення, в зв'язку з цим існує чимало традицій і звичаїв.

 Великий піст багато з нас ототожнюють з утриманням від  їжі тваринного походження. Але цього мало. Під час посту слід очищати свій розум від неправедних помислів, заздрості, уникати лихослів'я, молитися, відвідувати храм і утримуватися від плотських утіх. Без всього цього Великий піст перетворюється на звичайну дієту.

Цікаві традиції і прикмети Великого посту

Найсуворішими з обмежень є перший і останній тиждень посту. У ці дні бажано відвідувати храм кожен день і невпинно молитися в ім'я порятунку душі і тіла. Відзначимо, що наші предки відповідально ставилися до дотримання Великого посту і з ним пов'язано чимало прикмет і традицій. Залежно від днів і тижнів вони були різними.

Перший тиждень

Перші дні Великого посту особливо суворі. Так, в перший день слід зовсім відмовлятися від їжі, а в наступні 4 дні вживати лише хліб та воду. Перший тиждень потрібно проводити в молитвах.

У перший тиждень Великого посту наші предки визначали, якою буде погода влітку. Так, якщо небо ясне і зоряне, то літо буде посушливим, якщо туман і хмарно - то холодним, а якщо сніг і бурі - то літо очікується дощовим.

Особливо прислухалися наші предки до шуму води в річках і джерелах в середу першого тижня Великого посту: якщо вода сильно шумить, то літо очікується дуже дощовим і з частими грозами, а якщо почути голос, схожий на людський, то урожай буде хорошим.

Другий тиждень

У другий тиждень посту молоді дівчата і їх мами займалися рукоділлям, а саме, пряли, розшивали фату, робили брошки і прикраси, а також перебирали перли.

Третій тиждень

У п'ятницю третього тижня Великого посту молодий зять кликав у гості тестя і влаштовувалася «їстівна» п'ятниця. Головним частуванням цього дня був гороховий кисіль, заправлений конопляним маслом.

Четвертий тиждень

У понеділок четвертого тижня Великого посту у наших предків була традиція занурювати в воду пряжу: вважалося, що це зробить її міцнішою і білішою.

Середа четвертого тижня - це середина посту. Наші предки були упевнені, що пост «переламується» в передньому кутку світлиці, а в цей день щука «руйнує хвостом» лід в річці.

Головною забавою середини посту для малюків була гра з мамою в хованки: жінки ховалися під столом або лавкою.

П'ятий тиждень: похвальний

У вівторок похвального тижня молодята готували частування для рідних і близьких молодої дружини. У середу наші предки влаштовували проводи зими, а в суботу - поминки недавно покійним родичам.

Шостий тиждень: вербний

За вербою потрібно йти до річки ввечері напередодні Вербної Неділі . У суботу Вербної неділі (день воскресіння Лазаря) прийнято було ходити на річку за вербою, яку освячували в неділю. Цей тиждень - передостанній в Великий піст, тому з ним пов'язано чимало прикмет:

-          якщо в вербний  тиждень щоранку заморозки, то урожай зернових буде хорошим;

-          мороз у Вербну неділю - хороша прикмета і означає, що восени ранніх заморозків не буде і врожай не пропаде;

-          щоб в сім'ї було процвітання, в понеділок Вербного тижня мама дружини приходила в гості з подарунками.

Сьомий тиждень: страсний

Страсний тиждень закінчується великим святом, Пасхою. Так, у вівторок поїли худобу і молилися, щоб Господь урятував її від хвороб. У середу домашніх тварин прийнято було обливати талою водою з сіллю. Суботу наші предки називали Великою або фарбувальною, тому що в цей день потрібно фарбувати і розписувати яйця.

Прикмети сьомого тижня Великого посту:

-          якщо на цей тиждень припадає Повний місяць, то можуть бути паводки і потопи;

-          яка погода в Чистий четвер, така буде і на Вознесіння Господнє;

-           у Великий четвер немає морозу: весна і літо будуть теплими;

-          легкий вітерець в четвер означає, що буде хороший урожай горіхів, ягід і фруктів;

-          якщо в Страсну суботу погода ясна, то літо буде добрим, якщо похмуро - то в літні місяці можуть бути грози і урагани.

Великдень 2019: дати Масляної, Великого посту і Воскресіння Христового

Як обирати квіти за характером жінки?