У кожній православній родині є свої традиції святкування світлого свята Пасхи. Вони передавалися з покоління в покоління від наших бабусь та дідусів.

Традиції на Великдень

 Спати в пасхальну ніч не прийнято - треба бути в церкві, на богослужінні. Додому треба донести запалену свічку, яку запалили на пасхальному богослужінні і поставити її в будинку - оберігати й очищати енергію будинку.

Повернувшись рано вранці після всеношної служби, з освяченим кошиком, потрібно з'їсти по шматочку паски і крашанку, а тоді вже лягати спати.

Всі знають, що на Великдень прийнято влаштовувати битву крашанками, особливо люблять цю затію діти. Яйце - символ життя, на Великдень традиційно розфарбовують яйця в різні кольори, але саме червоний є головним символом Великодня. Бити яйця - символічно означає звільняти життя від смерті.

Яйця і паски - головні символи Великодня, прийнято дарувати рідним і близьким на удачу, здоров'я і благополуччя.

Простий рецепт паски для тих у кого мало часу

Повір'я на Великдень

Щоб зберегти і примножити свою красу жінки вмивалися водою з-під червоного фарбованого яйця (фарбували їх зазвичай буряком або цибулевим лушпинням). А чоловікам, щоб знайти міцність духу і витривалість пропонувалося встати в цей день на сокиру.

Однією з найбільш важливих пасхальних прикмет є те, наскільки вдалими вийшли паски. Якщо вони вдалися сім'ю чекають в цьому році щасливе і сите життя. Пригоріли або не піднялася, або тріснули? Чекай біди.

Привітання з Великоднем 2019: смс та вірші

Також безліч прикмет було пов'язано з погодою в цей день. За ними можна було дізнатися наскільки врожайним буде цей рік:

- гроза в цей день обіцяла пізню суху осінь.

- дощ без грози - дощову весну.

- хмарно з проясненнями - холодне і похмуре літо.

- зоряна ясна ніч на Великдень - чекай заморозків.

- мороз на Великдень до хорошого урожаю.

- холодна, але не морозна погода - до сухого літа.

- весь сніг повністю зійшов - до врожайного року.

- ясна погода у вівторок після Великодня - до дощового літа.

- тепла і ясна неділя - літо буде теплим і сонячним.

Сирна паска за рецептом Тіни Кароль

Як правильно накривати стіл на Великдень?

Було прийнято ставити на стіл в Світле Воскресіння 48 страв - за кількістю днів посту. Тоді свято гуляли всією великою родиною або навіть селом, і кожна господиня несла до столу з любов'ю приготовлену їжу. Зазвичай це були різні м'ясні страви - ковбаси, буженина, овочеві страви, курячі тушковані тельбухи, оселедець і страви з риби. Готували все це в чистий четвер або в суботу напередодні свята. І в наш час кожна господиня намагається, щоб стіл на  Великдень був багатим.