У Рівному провели унікальну операцію на серці. 62-річній жінці кардіохірурги з Києва зробили аорто-коронарне шунтування на відкритому серці без його зупинки. Нині жінка вже переведена з реанімації у звичайну палату. Її стан покращується. Раніше пацієнтам з множинними пошкодженнями судин від атеросклерозу доводилось їхати до Києва. Нині ж у міській лікарні Рівного періодично столичні фахівці оперуватимуть таких хворих.

Галині Федорчук - 62 роки. Останні два з яких вона намагалась без хірургічного втручання вилікувати вражені судини на серці, пошкоджені атеросклерозом. Вживала медикаменти. Але постійно відчувала біль та не могла дихати на повні груди. Це не давало їй змоги, навіть, нормально ходити.

5 квітня у Рівному операцію їй провели медики з Інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова.

Коронарне шунтування на відкритому серці без його зупинки у стінах рівненської лікарні проводили вперше. Нині місцеві лікарі активно переймають досвід у своїх столичних колег і чекають купівлі апарату штучного кровообігу, якого не вистачає для проведення таких маніпуляцій у нашому місті. Адже на сьогодні рівненські медики успішно лікують закупорення судин методом стентування. А такі, операції, як провели рівнянці Галині, допоки технічно лишаються недоступними. Щороку лише у Рівному пацієнтів, які потребують саме аорто-коронарного шунтування на відкритому серці більше, ніж півтори сотні.

Читайте ще: у Рівному провели 10 надскладних лапароскопічних операцій

Під наглядом лікарів пані Галина перебуватиме ще від п’яти до шести днів. Станом пацієнтки після операції кардіологи загалом задоволені.

До слова, навіть, після операції в клініках Києва, хворих на період реабілітації, який триває близько двох тижнів, доставляють у відділення кардіології у міській лікарні Рівного. Тепер таких переїздів можна буде уникнути, проводячи оперативні маніпуляції одразу тут.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber