У Рівному зняли фільм про визначного земляка Йосипа Пацулу.

В середу, 15 травня 0 13.30 в актовій залі Рівне нського кооперативного економіко-правового коледжу (вул. Соборна,10, зупинка "кооперативний коледж") відбудеться прем'єрний показ документального фільму "Вибраний з тисячки. Йосип Пацула".

Як розповів автор сценарію та режисер фільму Андрій Смусь, фільм складається з двох частин.

У першій частині автори зосередили увагу на родоводі Пацул, витоках становлення науковця як дослідника історії Волині, репресованих та розстріляних краян. З цією метою знімальна група працювала на території Польщі у місті Перемишлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулося нагородження переможців конкурсу "Краща книга Рівне нщини"

 

У другій частині мова йде про історичні розвідки Пацули вже в Україні, акцентується увага на його неоціненному історичному спадку, який він залишив після себе для мешканців Волині.

- Це не просто фільм. Це історична розвідка. І місце йому, на мою думку, насамперед на сайтах обласних бібліотек, історичних факультетів вищих навчальних закладів, аби майбутні історики та краєзнавці пам'ятали про Йосипа Пацулу та продовжували його справу, - каже Андрій Смусь.

Йосип Пацула - автор підручників для студентів і викладачів вищих навчальних закладів, публіцист, кандидат педагогічних наук. Автор понад 200 наукових праць і публікацій в галузях філології, педагогіки, історії та релігієзнавства.

Член правління обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка. Один із засновників Конгресу української інтелігенції, член його центральної ради та перший голова Рівне нської обласної громади КУІн.

Публікації Й. Пацули присвячувались висвітленню героїчних, малодосліджених, або й викривлених радянською історіографією сторінок діяльності УПА (особливо в газеті «Волинь», «Сім днів» та інших), виступи на наукових конференціях та мітингах біля меморіалів, могил загиблих вояків УПА; розстріляних енкаведистами інтелігентів та священиків у тюрмах Рівного, Дубна, Луцька та ін.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber