Хтось дбає про людей, інші про бджіл. У селі Вичівка, Зарічненського району чоловік займається бджільництвом. Його пасіка налічує 25 бджолиних сімей. Даний мед полюбляють не лише місцеві мешканці, а й закордоном. Селянин імпортує його у Білорусь та Німеччину.

Олексій Шкода із села Вичівка, Зарічненського району уже більше 30-ти років займається бджолярством. Розповідає, почав займатися цією справою ще у 25 років. Тоді, чоловіка зацікавила одна книга про бджіл.

І я цю книжку прочитав уважно, навіть двічі прочитав. І ті закони по яких живуть бджоли, вони мені так запали в душу. Воно мені настільки сподобалося, що я вирішив займатися бджолами, - розповів пасічник Олексій Шкода.

Каже, жодної бджілки не купляв. А ставив у лісі на дереві так звані "ловушки" для них. Коли ж в таку "ловушку" заселялася сім'я диких бджіл, він забирав вулик додому.

Як бджоляча розвідка, бджолячі рої летять по лісі вони шукають собі житло і от їхня розвідка знаходить і вони сюди поселяються. І от вони в мене поселилися, я їх привіз, вони тут знайомляться через пару днів з місцевістю. А вулик вже пофарбував ось стоїть. То я їх потім переселю у справжній вулик, у великий.

Додає, тримає 25 бджолиних сімей та має 36 вуликів. Останні розмалював у різні кольори, аби бджоли не плутали. Адже, вони розрізняють три кольори: жовтий, зелений та блакитний. Господар комах розповідає, його бджоли переважно носять нектар з акації, лісової малини, липи та крушини.

Нектар - це солодка рідина, яка може й на половину змішана з водою і вони оцей солодкий сік приносять у вулик, махають крильцями, сушать і приблизно через 6 днів він перетворюється у мед. Щоб було 21% води всього лиш, тоді він буде медом.

Бджоли норовливі. Кусаються. Таким чином захищають свою територію.

Олексій Шкода доглядає за бджолами ретельно. Дає їм профілактичні засоби проти варіатозу, дбає про них взимку. Усі вулики майструє власноруч, а як результат отримує винагороду - смачний мед.

Ось він- результат бджільництва, гордість бджоляра. Мед, натуральний!!

Каже, аби отримати дволітрову банку меду бджолиній сім'ї потрібно добре трудитися два дні. І це за умови, якщо родина дуже сильна та не роїться. Про пасіку пана Олекція знають не тільки у Вичівці. Чоловік пишається, що його мед купляють на імпорт у Білорусь та навіть Німеччину. 

Дивіться ще: як випікають Поліський коровай?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber