Туристи і місто: які розваги на вас чекають у Рівному, Луцьку та Дрогобичі?

Культура і туризм
Туристи і місто: які розваги на вас чекають у Рівному, Луцьку та Дрогобичі?
Подорожувати можна цікаво, а можна не дуже. І залежить це не лише від характеру мандрівника, але й від місця, куди він їде. "Нема там на що дивитися", - це, напевно, найгірше, що може сказати турист про місто, в якому побував.
Туристи і місто
Що цікавого?
І де та як знайти?
Зазвичай ситуація "дивитися нема на що" буває із двох причин. Перша: так склалося історично чи природньо - старовинної архітектури нема, бо місто молоде, або ж історичні пам'ятки зруйнувалися під впливом часу, стихій чи людського недогляду. Друга ж причина - у місті нема людей, зацікавлених у його туристичному розвитку, або ж нема тих, які готові надати підтримку зацікавленим, але в яких, у свою чергу, немає для цього ресурсів та можливостей. Бо яке б не було місто молоде, завжди можна придумати ту перчинку, яка вирізнятиме його серед інших і вабитиме до нього мандрівників.
Довго шукати поживи для очей не доведеться ні в Дрогобичі, ні у Луцьку. Обидва міста багаті на історично-архітектурні пам`ятки.
Рівному ж із цим пощастило мало як в силу історичних подій, так і в силу недбальства. Та от чи здатні позмагатися, давайте подивимось.
Архітектура
Замок Любарта (Луцьк)
Один з найкраще збережених замків в Україні. Побудований у 1340 році. В`їзна вежа зображена на 200-гривневій купюрі. А у 2010 році, до 925-ти річчя Луцька Нацбанк України випустив 5-ти гривневу монету, на лицьовій частині якої був викарбуваний Верхній замок, закладений галицько-волинським князем Любартом у XIV столітті. У Луцькому замку працює чимало цікавих виставок: «Плитниця» - виставка старовинних будматеріалів; експозиція «Замкова сторожа»; виставки «В'язниця» та «Замкова зброя», зібрана чимала колекція дзвонів, найстаріший – 1647 року.
Палац Любомирських (Рівне )
Те, чого вже немає. У давнину місцину називали рівненською Венецією, тут вирощували ананаси та вигодовували фазанів. І навіть стара добра Волинь заздрила пишним князівським вечіркам, які влаштовували у рівненському маєтку Любомирських. Палацу, збудованого на початку ХVIII століття, остаточно не стало у 1956 році. А початком кінця стала пожежа 1927-го року. Радянська влада не виявила бажання відновлювати пам`ятку архітектури. Саме в підвалах цього замку відбуваються події найвідомішої книги Володимира Короленка «Діти підземелля». А ще у XV столітті на місці палацу була дерев`яна оборонна споруда, а потім резиденція Марії Несвицької - засновниці Рівного. Зараз на території, яку займав палац – парк «Лебединка».
Вілла Б`янки (Дрогобич)
Будинок кінця 19 століття - вважався найшикарнішим будинком того часу, є яскравим прикладом венеціанського модерну.
Собор Святого Петра і Павла
Свято-Успенська церква
Церква Святого Юра
Луцьк
Рівне
Дрогобич
Найбільший римо-католицький собор в Україні. Луцьк у ті часи називали «Римом Сходу», в місті було 9 католицьких храмів. Із них Собор Святого Петра і Павла – найбільш цікавий та найкраще збережений, тоді як решта 8 були або знищені, або ж передані іншим конфесіям.
Найстаріша церква Рівного стоїть на одній із найстаріших вулиць міста – вулиці Шевченка. Побудована у 1756 році. За переказами, тут молився український сотник, гайдамака Іван Гонта перед битвою із польською шляхтою.
Побудована у 15 столітті без жодного цвяха. Релігійна святиня цінна тим, що завдяки розписам стін можна зрозуміти, як уявляли рай та пекло тогочасні українці. На хорах зображено, як чорт на тачці, прямісінько у пащу Левіафана, везе парочку коханців та п'яницю.
Будинок Фальчевського (Пузини)
Оселя лікаря Виноградова
Вілла Яроша
Луцьк
Рівне
Дрогобич
Найстаріший житловий будинок у Луцьку, приклад української архітектури у Луцьку, побудований у 1545-1546 роках. Спочатку це був палац Юрія Фальчевського - католицького єпископа, потім перейшов у власність єпископа православного – Афанасія Пузини. Наразі тут живе кілька сімей.
Знаходиться на вулиці Поштовій, до слова – найстарішій вулиці Рівного. Лікар, окрім одноповерхового будинку, у 1932 році збудував ще й двоповерховий на чотири квартири, що на вулиці 16 Липня в надії, що він зостанеться дітям. Та у 1939 році, аби не постраждала його родина, Виноградов віддав його радянській владі, залишившись жити на Поштовій.
Вілла останнього бургомістра Дрогобича та засновника мінерального курорту Трускавець - Раймонда Яроша. До слова, за діяльності Яроша Дрогобич називали нафтовою столицею Західної України.
Дрогобич
Таких надписів у Дрогобичі - 4. Один із них - на сучасному мінімаркеті - під шаром штукатурки. Та ще піддається відновленню, якщо на те виявить бажання власник будівлі. Той, що на відео - збережений найкраще.
Рівне
Повітова каса хворих - 89 років тому.
Нині у цьому приміщенні – Апеляційний суд Рівне нської області. Рівне нські митці вимагали створити там музей, та міська влада віддала будинок суддям. В оренду. На 49 років. Побудована у стилі польського класицизму, нині реконструкція будівлі обійшлася в майже 50 мільйонів гривень.
ФЕСТИВАЛІ
Арт-шоу "Ніч у Луцькому замку"
Фестиваль вертепів
Музейні гостини
Луцьк
Дрогобич
Рівне
Раз у рік, 16 червня, лучани та гості міста можуть перенестися у древній Луцьк, перевтілитися у лицаря, князя, придворну даму, слугу чи ремісника. Вогняне шоу, прогулянки старовинними підземеллями, глінтвейн за старовинними рецептами, лицарські турніри, середньовічна музика і танці – гуляння тривають усю ніч до світанку.
У Бразилії карнавали – перед Великоднем, а у Дрогобичі – фестиваль вертепів – на Рідзво. З колядками, щедрівками, зіркою та перебрані в представників раю та пекла – святкові дрогобиччани крокують містом, змагаючись у різноманітті вертепів та співаючи про народження Христа.
Цей фестиваль відбувається у Рівному вже 26 років. Ярмарок і танці, вироби народних умільців, співи та смаколики – Рівне збирає митців з усієї України.
Свято вулиці Поштової
Молодіжний фестиваль альтернативної музики та сучасного мистецтва "Бандерштат"
Рівне
Луцьк
На вулиці Поштовій колись мешкали український журналіст та письменник Лаврентій Кравцов, поет Іван Куліш, міжнародний журналіст Анатолій Друзенко. Вона – найстаріша і найзатишніша у місті. Нині ж тут щороку проводять свято вулиці, де своїми сукнями, капелюшками та костюмами у стилі «ретро 20-30х років» хизуються рівненські модники і модниці, фотографи влаштовують фотосушку, чіпляючи свої роботи на шнурок для білизни за допомогою прищепок, художники ж влаштовують «Вернісаж на Поштовій», а жителі вулиці пригощають гостей кавою, чаєм та домашніми смаколиками, влаштовуючи посиденьки за плетеними столами, накритими мереживними скатертинами.
Українська альтернативна музика, сучасне мистецтво, зустрічі та дискусії з політичними та громадськими діячами, літературна сцена, нічні кіноперегляди та нічна варта – це неповний перелік розваг, в які ви можете зануритися на серпневому патріотичному фестивалі «Бандерштат», який оголошений територією без алкоголю.
Фестиваль любителів сала "З любов'ю до… сала"
Ковальський фестиваль "Металеве серце України"
Луцьк
Рівне
Найбільший бутерброд довжиною 76 метрів, приготований тут, перший в Україні пам'ятник Салу та Свині, світовий рекорд на швидкість поїдання 1 кілограма сала (10 хвилин 55 секунд) та найбільший футбольний м`яч із сала - діаметр більш як 6 метрів і вага - понад 400 кілограмів) – всі ці рекорди були внесені у Книгу рекордів України. Що придумають зробити із салом наступного разу креативні лучани – можна дізнаватися щороку у жовтні на фестивалі «З любов`ю до… сала».
Сьомий рік поспіль Рівне збирає українських та закордонних ковалів, які не лише дивують гостей фестивалю дивовижними виробами, але й влаштовують ковальські майстер-класи. Однієюю з головних родзинок свята є те, що кожного року алея на рівненській «Лебединці» поповнюється чудернацькими виробами, цьогоріч – це ковані знаки Зодіаку.
Бульба-фест
Фестиваль середньовічного духу "Князівський бенкет"
Рівне
Луцьк
Десятки страв з картоплі, оригінальні рецепти різноманітних наїдків, їхня дегустація, майстер-класи, забави для дітей та дорослих, розіграші подарунків. Усе це – під час кількаденного фестивалю «Бульба-фест».
Побенкетувати дійсно по-князівськи зможе кожен, завітавши на фестиваль і скуштувавши медовий напій, рецепт якого використовували ще у 1429 році, та найрізноманітніші страви того часу, а ще послухати мандрівних менестрелів і піти в танок із князем чи лицарем.
Золотіївські ряди
Західний гастрономічний фестиваль "Lutsk Food Fest"
Рівне
Луцьк
Щорічний фестиваль меду і трави, який влаштовують наприкінці літа у мікрорайоні Рівного – Золотієві. Тут можна знайти мед на будь-який смак і гаманець. Окрім цього для дорослих та малечі – безліч розваг та цікавих фотозон. Зокрема, минулого року встановили солодкий рекорд України, приготувавши найбільший торт-медовик, довжиною 22 метри 54 сантиметри.
Для любителів попоїсти – це те, що треба. Майстри різних кулінарних напрямків з`їжджаються сюди двічі на рік, аби приготувати та нагодувати усіх бажаючих новинками зі свого меню. А в проміжках між гастро-поїденьками можна взяти участь у майстер-класах, конкурсах, послухати виступи музичних колективів та побувати на DJ-сетах.
Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»
Луцьк
Раз у три роки, у вересні в Луцьк з усіх куточків світу з`їжджаються співаки, музики, фольклорні колективи, танцюристи та народні умільці, аби здивувати і порадувати глядачів своїми талантами.
МУЗЕЙНА СТАРОВИНА
Волинський краєзнавчий музей
Рівне нський краєзнавчий музей
Дрогобицький краєзнавчий музей
Найдавніший і найбільший діючий музей на Волині, який у своєму складі має ще п`ять діючих музеїв. Тут зберігається понад 160 тисяч експонатів основного фонду. Експозиція музею розміщена на площі понад 2 тисячі кв.м у 23 стаціонарних та 9 виставкових залах, де можна побачити все: від бивнів мамонтів до сучасності. Щороку тут, окрім огляду постійних виставок, можна переглянути щонайменше 7 нових.
Близько 140 тисяч експонатів знайшли прихисток у будівлі 1839 року. Тут і колекції стародруків, і роботи уродженця Рівне нщини, відомого європейського скульптора Томаша-Оскара Сосновського, і знахідки часів козаччини, а ще – Торговицький скарб, який не лише об`їздив українські музеї, але й у складі коштовностей України побував у багатьох містах Європи.
Дрогобицький краєзнавчий музей – це фактично декілька музеїв. Один із них, основний - і ми вже про нього згадували - той, що найшикарніший будинок у місті. Тут представлене європейське мистецтво, серед найцінніших експонатів – скарби графа Лянцкоронського та стінопис відомого письменника і художника Бруно Шульца.
Музей Волинської ікони
Музей Бурштину
Музей «Тюрма на Стрийській»
Луцьк
Рівне
Дрогобич
Тут зібрані найстаріші ікони та церковне начиння XVI -XVIIIст. У восьми залах зберігається більше 100 пам`яток іконопису, роздивляючись які, можна зрозуміти, як упродовж століть розвивалось волинське малярство, яке переросло у самобутню регіональну волинську школу іконопису. У музеї зберігається найстаріша ікона України - Холмської Чудотворної ікони Богородиці, до якої щороку здійснюють паломництво і туристи, і віряни. До слова, ця ікона – єдина, яку однаково шанують не лише православні, але й католики та греко-католики.
Від вітражів – до прикрас на взутті. У Рівному знаходиться перший в Україні музей «сонячного» каменю. Його відкрили у 2010 році. Експозиція займає дві кімнати в особняку, побудованому у стилі модерн на початку ХХ століття. Її прикрасою є величезна картина із бурштину, на якій зображена Рівне нщина 40 мільйонів років тому. До слова, найважчий бурштиновий камінь музею важить 2 кілограми. Янтар різних відтінків, форм та різного застосування тут можна побачити не лише в камені, і не лише у прикрасах, із нього зроблений посуд, прикрашені жіночі сумки та взуття, виготовлені ікони, столові прибори, тут знаходиться Бурштинова Корона України.
Символ тоталітаризму та репресій чотирьох окупаційних режимів. Загалом, жертвами у Дрогобичі стало 1200 осіб. У 1990 році, після проведення розкопок, було знайдено і з почестями поховано 486 людських рештків, а у самому музеї створили гранітну стіну із 250 іменами жертв.
Луцьк
Музей дзвонів
Церковні дзвони, дзвоники шкільні, залізничні, поштові, дзвоники-тронки, корабельні ринди, наддужні і нашийні (шаркуни) для кінних трійок – все це різноманіття дзвонярського мистецтва зібране під одним дахом – на території Луцького замку 90 експонатів, датовані XVII-XX століттями. Тут представлені роботи австрійських, румунських і волинських ливарників. До слова, запис 1288 року у Галицько-Волинському літописі дає підстави припускати, що перші в Україні дзвони виливали саме на Волині. Разом з тим, у Луцьку проводять свята дзвонарського мистецтва "Благовіст Волині", де найкращі майстри краю та гості демонструють тут своє вміння гри на дзвонах.
Музей книги
Старовинні друкарські верстати і не менш старовинні та відомі в Україні і за її межами церковні книги XVII-XX століть, серед яких Службове Євангеліє 1644 року та двохтомний «Требник» митрополита Петра Могили, виданий на два роки пізніше – у 1646-му. У музеї Книги у Луцьку можна побачити як найстаріші книги України, так і найменші за розміром. А ще – старовинні рукописи.
Аптека-музей
Аптекарський посуд XV- XVII століть, тодішній касовий апарат, друкарська машинка та телефон, старовинні рецепти ліків, латинські, польські, німецькі посібники, за якими навчали майбутніх аптекарів, інтер`єр XIX століття – все це можна подивитися у луцькій

Інші статті: