Вони не такі як усі, а особливі. Сьогодні, всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. Діти із таким діагнозом "занурюються" в себе й уникають спілкування. У Рівному таких дітей зареєстровано близько 60. Як адаптувати таких їх у соціумі і чим вони особливі дізнавалися наші журналісти.

На перший погляд - це звичайний урок фізичної культури, просто для окремої групи дітей. Насправді, всі вони особливі. Ці дітки - аутисти. Щодня, окрім неділі, тут із ними займаються різні фахівці. До обіду молодша група, після - старша. Останні присідають, долають перешкоди та виконують різні фізичні навантаження, які корисні для здоров'я.

Тренер особливої малечі розповідає, до кожного вихованця потрібен індивідуальний підхід.

"Тут якраз іде не тільки фізична робота, тут ще треба психологічно грамотно до них підходити, щоб вони слухалися. По обсягах навантаження так само все індивідуально. Тому що є діти, які гіперактивні, а є дітки, які взагалі не можуть включитися"

Після фізичного навантаження дітвора прямує на другий урок у навчальний клас. Традиційно заняття розпочинаються із привітання.

Дивіться також: З квітня рівнян чекатимуть труднощі при отриманні медичних послуг (ВІДЕО) 

Тут діти грають в різні розвивальні ігри, спілкуються та розмовляють на різні теми. Для діток з аутизмом дуже важливо комунікувати.

"Коли ми говоримо про аутизм ми говоримо про дітей, чи людей, які мають збережений інтелект, але мають певні турднощі при спілкуванні наш центр був створений для того, щоб об'єднати цих дітей створити середовище, де вони могли б спілкуватися один з одним"

У центрі займаються дітлахи від двох років - це так званий дитячий садочок. Також є вихованці і старші. Загалом тут навчається 60 осіб.

"У мене певні є цілі для дитини на день і я намагаюся їх втілити. У нас є успіхи, вони не сиділи ніхто, хтось кричав, зараз вони сидять і роблять такі речі, які мені потрібні. А це моя основна задача, вони мене бачать, вони мене чують"

Аутизм – це захворювання, що розвивається у дітей у віці приблизно 2 роки і проявляться в специфічних розладах розумової діяльності. У пані Юлії син - аутист. Зараз Матвію уже десять, жінка розповідає, щоденна робота із фахівцями дають свій результат.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber