Релігійний конфлікт у селі Нова Мощаниця Здолбунівського району триває вже майже місяць.

Релігійна громада Різдво-Богородичного храму на парафіяльних зборах вирішила разом зі своїм священиком залишатися у складі УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм.

Втім, частина мешканців села на зборах релігійної громади проголосувала за перехід до ПЦУ.

2 березня, у поминальну суботу, біля храму між селянами розпочалося відкрите протистояння через святиню.

Читайте також: Рівень захворюваності на кір на Рівне нщині залишається високим 

Рівне нська єпархія УПЦ МП говорить, що спровокував і підтримав релігійний конфлікт голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, який відразу після богослужіння приїхав з групою активістів, які виштовхали віруючих УПЦ з храму. За словами представників УПЦ МП,  на підкріплення до прихильників ПЦУ прибули два автобуси з націоналістами, а також велика кількість нетверезих чоловіків, місцевих і не тільки. Правоохоронці на чолі з начальником Здолбунівського відділення поліції в конфлікт не втручалися, тільки спостерігали. Коли стемніло, віруючі УПЦ почали молитовне стояння перед входом в захоплену церкву. У неділю 3 березня віруючі УПЦ молилися в церковній хаті, в захопленому храмі – прихильники ПЦУ. На богослужіння 3 березня прийшло близько 50 чоловік.

Втім, у голови Здолбунівської РДА інші коментарі, стосовно цієї ситуації. 

За його словами, 3 березня на богослужінні ПЦУ був вщент заповнений храм. 

"Місцева громада Православної Церкви України молилася у своїй святині рідною мовою, дякувала Господу за те, що вчора вдалося відстояти своє рішення про приєднання до єдиної церкви, відстояти свій храм. Дуже шкодую, що не встиг на молитву "Боже Великий, Єдиний", яка сьогодні вперше пролунала у храмі. Кажуть, це було неймовірно. За погодженням та дорученням місцевої громади хочу подякувати усім, хто вчорашнього пізнього вечора, прочитавши мій пост у фейсбуці, миттєво приїхав до Нової Мощаниці, щоб підтримати громаду та позбутися непроханих гостей."

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber