15 червня, напередодні Святої Трійці, православні християни відзначають Троїцьку батьківську суботу. У цей день прийнято згадувати покійних і молитися про спасіння їхніх душ. Що ще потрібно зробити в цей день?

 Троїцька субота відноситься до Вселенських батьківських субот і святкується на 48 день після Великодня, тому не має конкретної дати. Незважаючи на те, що в цей день поминають покійних родичів, не можна віддаватися скорботі і смутку, а з радістю і добротою згадувати тих, хто більше не з нами, провести поминальний обід і помолитися зі їх душі.

Сенс цього дня в тому, що благодать Святого Духа здатна очистити покійні душі від гріхів і заспокоїти їх, даруючи Царство Небесне. Троїцьку батьківську суботу потрібно провести в тихій радості, дякувати Всевишньому за дароване життя і просити у нього спасіння і прощення душ покійних. Це свято зайве нагадування про те, що життя дуже швидкоплинне, тому потрібно задуматися про духовність і свої вчинки і прожити його правильно.

Читайте також: 16 червня - День батька. 30 ідей для подарунку

Що не можна робити в цей день

У Троїцьку суботу НЕ моляться за тих, хто покінчив життя самогубством, а також за тих, хто не був хрещений. За ці душі можна помолитися самостійно вдома або на цвинтарі.

Незважаючи на те, що це день вшанування пам'яті, не можна сумувати й оплакувати померлих, згадуйте про них з радістю і не забувайте, що на наступний день велике світле свято - Трійця.

В батьківську суботу заборонено влаштовувати гучні свята і веселитися, також не варто вживати спиртні напої.

Що потрібно робити в цей день

Можна помолитися за померлих родичів вдома, а можна піти на службу до церкви. В цей день на службі можна подати спеціальну записку з іменами тих, за кого потрібно помолитися.

Читайте також: 3 головні чинники, які впливають на вашу долю

У цей день можна зробити поминальний обід або просто роздати поминальні підношення в церкві або близьким друзям і родичам. Залишати їжу, або спиртні напої на кладовищі не можна.

Віруючі в цей день ходять на кладовище, прибирають на могилах, приносять квіти і запалюють свічки.

У цей день потрібно не лише молитися за померлих, але і підносити молитви подяки Господу, просити здоров'я і благополуччя для живих.

У Троїцьку батьківську суботу не заборонено працювати, навпаки, після служби і відвідування кладовища потрібно навести в домі порядок і підготуватися до наступаючого свята, прикрасити будинок травами і квітами.