13 потенційних громад іще має утворитися цьогоріч на Рівненщині. Принаймні саме на це вказують усі налаштування на місцях, кажуть експерти. Лише у Корецькому районі області процеси так і не розпочалися. Окрім того відзначають експерти, цілком можливо, що вже до 2020 на Рівненщині залишиться лише три райони.

Цьогорічне літо буде спекотним. Принаймні на це сподіваються експерти з децентралізації, які працюють на Рівне нщині . Адже вже 30 червня відбудуться вибори у трьох громадах - Степанській, Малинській та Бугаївській. Окрім того тривають процедури приєднання сіл до вже існуючих ОТГ - Привільненської та Млинівської.

Ми говоримо про те, що в Острозькому і Здолбунівському районах поки ще немає громад вже створених, але там процес пішов, тож лишається лише Корецький, де нема ще, - розповідає директор Рівне нського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий.

В той же час гальмується в області й питання утворення міських ОТГ. Вараш вже приєднав Заболоття, Острог рухається в сторону приєднання Розважу, а от Рівне та Дубно б'ються, наче риба об лід.

Прийде місто і забере у вас всю землю, навіть ту, яка приватизована в людей для городництва. Тобто сільськогосподарського призначення. Багато людей мають до двох гектарів, потім питання стане і по паях, теж можуть його під забудову - це така суб'єктивна думка, яка страшилка проти міста. Але в той же час є об'єктивна - нема що запропонувать громаді, що вам буде отак добре, - говорить голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов.

Не за горами і ще одна зміна - передбачають, що замість 16 районів на Рівне нщині лишиться тільки три - Сарненський, Рівне нський та Дубенський.

Дивлячись на темпи розвитку подій сьогоднішнього ранку, то будуть темпи пришвидчуватися змін у тому числі і цієї реформи. Тому що ми п'ятий рік обговорюємо, пора вже завершувати, підводити риску і бюджетний фінансовий рік починати з 1 січня 2020 року вже в нових кордонах об'єднаних районів.

Та все залежить не лише від бажання на місцях, а й від готовності законотворців вносити відповідні зміни, котрі всі ці процеси мають узаконити. 

Читайте також: до кінця року на Рівне нщині буде ще 13 громад

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber