Отже, ви стали мамою. Відшуміли захоплення родичів, давно зів'яли квіти, з якими щасливий тато зустрів вас з пологового будинку. Почалися суворі будні, заповнені до останньої хвилини дитячим плачем, пранням, прасуванням, прибиранням і готуванням.Вам погано, все валиться з рук, вас ніхто не розуміє, а терпіння вже на межі. Що відбувається? Схоже, що у вас післяродова депресія.

 Симптоми депресії


• У вас очі постійно на мокрому місці - ви плачете з приводу і без приводу.
• Плач дитини викликає у вас напад люті. Ви готові зробити все, що завгодно, лише б цей маленький тиран, нарешті, замовк.
• У вас стійке відчуття, що всі родичі стежать за кожним вашим кроком, і тільки і чекають того, що б Ви зробили щось не так - тоді вони з повним правом навчатимуть вас життя.
• Ви відчуваєте себе абсолютно безпорадною перед лицем обставин. Вам нікуди сховатися, ніхто не може вам допомогти, захистити і взяти на себе тягар материнських турбот. Страшно за себе і ще страшніше - за дитину. При цьому ви не відчуваєте ніякої радості, доглядаючи за малюком, хоча справно виконуєте всі розпорядження лікаря. Так, ви народили цье немовля, але він вам як і раніше чужий.
• Ви щохвилини боїтеся зірватися, тому намагаєтеся стежити за собою якомога суворіше. Але всередині вас немов стискується якась пружина, все сильніше і сильніше.
• Секс викликає у вас почуття глибокої огиди.
• Не хочеться зайвий раз навіть підходити до дзеркала. Всю вагітність ви так мріяли про те, що після пологів знову станете стрункою і легкою, але реальність виявилася до вас занадто сувора. Самі вузькі джинси і раніше лежать на далекій полиці, а вам доводиться задовольнятися широкими балахонами, як на шостому місяці. Власний вид вас дратує.


Післяпологова депресія необов'язково включає в себе всі описані симптоми, але якщо у вас є хоча б чотири з них - це привід серйозно задуматися.


Навіщо потрібно боротися з депресією?


По-перше, від неї страждаєте не тільки ви, але і дитина. Адже він, не дивлячись на те, що зовсім маленький, теж відчуває, що він вам чужий. Значить, у вас немає емоційного контакту - такого важливого в цьому ніжному віці. Встановлено, що післяродова депресія мами негативно впливає на дитину, особливо на формування почуття безпеки, внутрішні механізми самозахисту, концентрацію, розвиток мови.


По-друге, якщо немає допомоги з боку і ваших власних внутрішніх резервів для боротьби з депресією, то вона не «розсмокчеться» сама по собі. Навпаки, ваш стан з кожним днем буде тільки посилюватися. Пам'ятайте розповіді мам і бабусь про те, як перший рік своєї дитини (особливо, первістка) вони згадують як кошмарний сон? Кошмарний сон може тривати від кількох днів до кількох років. І чим довше він триває, тим більше впливає на всі сторони життя сім'ї.


Рідні і близькі


У багатьох народів існував досить корисний звичай - після пологів до породіллі мінімум на місяць приїжджали найближчі родичі і брали на себе всю домашню роботу, звільняючи від неї новоспечену маму. На жаль, ця чудова традиція залишилася в минулому. Але ніхто не заважає вам попросити про допомогу маму, сестру або свекруха. Причому, краще знайти помічницю по господарству заздалегідь, а не в той момент, коли ви вже на межі.


Домовтеся з чоловіком про те, що раз в тиждень ви влаштовуєте «мамин вихідний». Заздалегідь подумайте, як ви хочете його провести - в салоні краси, в гостях у улюбленої подруги, в басейні, сауні або в кафе. Головне - вийти з дому, зі звичної обстановки.


Обговоріть з чоловіком ваше небажання займатися сексом. Тільки постарайтеся зробити це тактовно. Лікарі не рекомендують займатися любов'ю протягом 4-6 тижнів після пологів - по чисто фізіологічних причин. Але потім майте на увазі - секс нерідко допомагає вийти з депресії.


Я сама?


Якщо у вас немає жодної вільної хвилини на себе, кохану, подумайте, чи раціонально влаштований ваш побут.
• На виручку можуть прийти хороші, якісні напівфабрикати з перевіреного магазину або ресторану. Так, це не найдешевша їжа, але зараз вам важливіше витратити якийсь час на себе, ніж на приготування делікатесів і різноманітної їжі.
• Постарайтеся якомога більше спати - бажано, разом з дитиною. Інший варіант - укладати малюка на денний сон на балконі. Якщо ж ви боїтеся, що заснете і не почуєте його закличний клич, стане в нагоді радіоняня - пристрій, що дозволяє чути на відстані кожен писк.
• Згадайте, нарешті, про своє хобі (або заведіть його - зараз саме час). Головне - не дати мізкам «закиснути» в пелюшках і кашках.
• Замість антидепресантів можна попити вітамін С і кальцій - в цих речовинах молода мама відчуває особливо сильну потребу.
• Виберіть кого-небудь на роль психотерапевта, якому можна поплакатися на вашу нелегке життя. Одні чоловіки прекрасно справляються з цією роллю, але інші самі здатні впасти в депресію. Мама теж не дуже годиться на цю роль - занадто вразлива. А ось сестра або подруга підійде найкраще.
• Відмінний спосіб релаксації - музика і танці. Можна з малюком на руках. Ритмічні рухи і вібрація голосу (якщо ви будете підспівувати) розслаблюють маму і заспокоюють малюка. Майже всім йде на користь спілкування з природою, так що прогулянка по найближчому парку може доставити вам гарний настрій і заодно поліпшить колір обличчя.


Багато рекомендацій здаються вам банальними і давно відомими. Але тут головне - не теорія, а практика. Почніть робити для себе хоч що-небудь, нехай навіть поки через силу. І результати не забаряться позначитися - і на вас, і на дитині, і на всій вашій родині.