Чимало батьків розчаровані вчинками і діями дитини. І проблема не в тому, хороша вона чи погана, а в тому, що вона інша і не така, якою батьки уявляли.

Коли жінка тільки дізнається про свою вагітність, то в її голові вже розвиваються фантазії, якою красивою і успішною стане її дочка, вийде заміж за дипломата і буде жити за кордоном в своїх власних апартаментах. Але тут народжується син, зовсім не такий, як хотілося б. Чи розчаровуються батьки? Цілком можливо, дивлячись чого вони будуть від нього очікувати.

Фахівці стверджують, що рано чи пізно розчаровує батьків абсолютно будь-яка дитина. І частіше це відбувається, коли вона досягає підліткового віку і відкрито заявляє про те, що вона - окрема людина і особистість, що має право на свій вибір і своє життя.

Що робити батькам
Вам потрібно прийняти той факт, що ваша дитина - це окрема особистість. Прийняти вибір їхньої дитини, любити і підтримувати. Можливо, ви планували, що син стане лікарем, як і його батько, а він дуже любить автомобілі і мріє стати автослюсарем або водієм. І справжнім батькам варто прийняти його вибір і дати можливість будувати йому своє життя так, як він хоче.

Звичайно ж, у дитини можуть бути і зовсім химерні ідеї, наприклад, багато хлопчаків мріють стати космонавтами, але далеко не кожному судилося ним стати. Але рано чи пізно дитина і сама зрозуміє, що для неї дійсно важливо, цікаво і перспективно.

Як впоратися з розчаруванням
Спробуйте досягти компромісу в спілкуванні з дитиною.
Батьки хочуть, щоб дитина стала щасливішою та успішнішою, ніж вони самі. І коли очікування не виправдовуються, то розчарування часом буває настільки сильним, що буквально доводить батьків до депресії. А постійні конфлікти в сім'ї на ґрунті того, що дитина стала не такою, як її «ліпили» батьки, може привести навіть до розлучення, а діти і батьки можуть припинити спілкуватися і навіть зненавидіти один одного.

Щоб уникнути негативних наслідків розчарування батьків в їх дитині, потрібно без зайвих емоцій обговорити все, що відбувається. Батькам, незадоволеним вибором їх чада, слід вислухати його, і зрозуміти сенс його вчинків. Можливо, ви зміните своє ставлення до його вибору.
Але і не забудьте пояснити дитині, чому ви розчаровані її вчинками: це допоможе їй вас зрозуміти і швидше за все, ви зможете досягти компромісу і зберегти теплі стосунки в родині.